Dolar

32,2342

Euro

34,7748

Altın

2.409,67

Bist

10.267,09

Çavuşoğlu-Zarif ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Zarif ortak basın toplantısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 14:44:05

Çavuşoğlu-Zarif ortak basın toplantısı
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Türkiye ve Rusya'nın yeni iş birliğinin başlamasından çok memnunuz. Bu alanda iş birliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız. Bu üç ülkenin, diğer ülkelerle beraber, bölgenin barış ve huzura erişmesi ve aşırıcılıkla savaşması için birlikte çalışması lazım." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlıktaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zarif, gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.

Türk halkının darbe gecesi duruşunun bölge halkları için iftihar olduğunu belirten Zarif, "Türkiye halkını, darbeciler karşısında gösterdikleri direnişten dolayı tebrik ederim. Bölge halklarına, darbe ve zor kullanımıyla demokrasiyi ve haklarını ellerinden almalarına izin vermediklerini gösterdiler." dedi.

İran'da da 100 yıl önce parlamentoya ateş açıldığını söyleyen Zarif, 'demokrasinin merkezi' olarak nitelediği TBMM'yi görmek ve İran halkının Türkiye halkı ve temsilcilerinin yanında olduğunu göstermek istediğini dile getirdi. Zarif, Türkiye'nin, halkın sahnede olmasıyla darbenin üstesinden geldiğini vurguladı.

Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin "kalıcı ve güçlü" olduğunu ifade eden Zarif, iki ülkenin tarihi geçmişlerinin Türkiye ve İran'a çok çeşitli iş birliği imkanları sağladığını söyledi.

Bazı engelleri ortadan kaldırmak için görüşmeler yapıldığını anlatan Zarif, iki ülke liderlerinin siyasi iradeleri sayesinde ilişkilerin ilerleyeceğini ve iş birliğinin çeşitli alanlarda süreceğini vurguladı.

Turizm konusundaki iş birliğinin de artırılarak devam etmesi temennisinde bulunan Zarif, enerji konusunda ise "Biz, elektrik, doğalgaz ve enerji hatlarının Türkiye ve Avrupa'ya bağlantısını sağlamaya hazırız. Bu alanda Türkiye ile iş birliği yapmaya hazırız." diye konuştu.

Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda da iki ülke amaçlarının ve bakış açılarının ortak olduğunu ve bu alanda da iş birliği yapılması gerektiğini söyleyen Zarif, "Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Darbe girişimi sırasında da bunu aynı şekilde gösterdik. Türk halkının yanında olduğumuzu ve hiçbir zaman da uzaklaşmayacağımızı söyledik." ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşanan krize de değinen Zarif, ülkede toprak bütünlüğünün korunması ve Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi, bu nedenle de DAEŞ ve El-Nusra cephesi aşırıcılığına herkesin karşı durması gerektiğini ifade etti.

İhtilaf bulunan konularda ise ikili ve çoklu görüşmeler yapılması gerektiğine dikkati çeken Zarif, bölgenin daha fazla çatışmaya ve aşırıcılığa tahammülü olmadığını vurguladı.

- "İran'ın her zaman Türkiye ile Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu"

Zarif, Türkiye ve Rusya arasında son dönemdeki yakınlaşmaya ilişkin, "Türkiye ve Rusya'nın yeni iş birliğinin başlamasından çok memnunuz. Bu alanda iş birliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız. Bu üç ülkenin, diğer ülkelerle beraber, bölgenin barış ve huzura erişmesi ve aşırıcılıkla savaşması için birlikte çalışması lazım." şeklinde konuştu.

Darbe girişiminden sonra, İran'ın Türkiye'ye yönelik tur satışlarını yasakladığı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlayan Zarif, İstanbul'a ve Ankara'ya uçuşların sürdüğünü, ancak darbe kalkışmasından sonra ortaya çıkan sorunların bazı turların gecikmesine sebep olduğunu belirtti. Konuk Bakan, "İran, turların tekrar başlaması için her türlü iş birliğine hazırdır. İranlı turistlerin Türkiye'ye gelişi ve turlar tekrar başlayacaktır." dedi.

Zarif, "Türkiye ile Rusya arasındaki son dönemde gelişen iş birliği girişimlerini İran'ın nasıl değerlendirdiği ve olası bir üçlü iş birliği mekanizması içinde yer almak isteyip istemeyeceği" yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:

"İki önemli komşumuz, Türkiye ve Rusya'nın ilişkileri iyiye doğru gitti ve bölgesel iş birliğine doğru gidiyor. Bu iş birliği her üç ülke için de önemlidir. İran'ın her zaman Türkiye ile Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu ve Rusya ile de çok iyi ilişkileri vardır bu alanda ve şuna inanıyoruz ki bütün tarafların Suriye'de güvenlik, huzur, çatışmaların bitirilmesi ve aşırıcılıkla mücadele için iş birliği yapması lazım. Bu yeni Türkiye ile Rusya arasında başlayan iş birliği için de çok memnunuz."

Haber Ara