Dolar

32,2933

Euro

34,7129

Altın

2.408,54

Bist

10.045,74

Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 15:27:09

Burundi'deki siyasi kriz
Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın Sözcüsü Gervais Abayeho, siyasi krizin devam ettiği Burundi'de her şeyin yoluna girmeye başladığını açıkladı.

Abayeho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kepenk kapatan dükkanların tekrar açıldığını, sokaklarda gösteriler düzenlenmediğini, çocukların okula gittiğini, siyasi partilerin seçim kampanyası için hazırlık yaptığını hatta şiddet olayları yüzünden göç etmek zorunda kalan Burundililerden bir kısmının ülkeye geri döndüğünü belirtti.

Hükümeti tehdit eden darbe yanlılarının, ülkeyi iç savaşa sürüklemeye çalıştığını öne süren Abayeho, "Demokrasi ve barış yolunu benimseyen Burundi'nin, iç savaş dönemine dönmeye niyeti yok. Ancak ülkeyi tehdit edenler güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalırlar" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Doğu Afrika Topluluğu'nun devlet başkanı seçiminin ertelenmesi teklifine değinen Abayeho, hükümetin bu teklifi değerlendirmek için Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu ile görüşüp kararını yakın zamanda açıklayacağını söyledi.

Şiddet olayları yüzünden başta Ruanda olmak üzere komşu ülkelere sığınan 143 bine yakın Burundiliden 40 bininin ülkeye döndüğü kaydedildi.

Burundi'deki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla önceki gün Tanzanya'nın Darüsselam kentinde toplanan Doğu Afrika Topluluğu, 15 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçiminin 30 Temmuz'a ertelenmesini önermişti.

Ülkede 13 Mayıs'ta darbe girişiminde bulunan General Godefroid Niyombare'nin sağ kolu General Leonard Ngendakumana, hafta sonu Kenya'da yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Nkurunziza'nın üçüncü kez göreve gelme kararından vazgeçmesi için saldırıları artırmaya hazır olduklarını duyurmuştu.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında 89 kişi yaşamını yitirdi.

Burundi'de geçen hafta yerel ve genel seçim yapıldı. Ülkede devlet başkanlığı seçiminin 13 Temmuz'da, senato seçimlerinin de 24 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

Haber Ara