Dolar

32,4232

Euro

34,7970

Altın

2.430,15

Bist

10.082,77

Burundi'de devlet başkanı seçimi ertelendi

Burundi'de devlet başkanı seçimi ertelendi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 13:39:52

Burundi'de devlet başkanı seçimi ertelendi
Burundi'de 15 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçiminin ertelendiği bildirildi.

Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, seçimin ertelenmesine karar verildiği belirtildi ancak yeni seçim tarihi hakkında bilgi verilmedi.

Açıklamada, Doğu Afrika Topluluğu'nun önerisi üzerine seçimi anayasal şartlara uyacak bir tarihte düzenleme konusunda hazırlıkların başladığı ifade edildi.

Burundi Seçim Komisyonu Sözcüsü Prosper Ntahorwamiye, daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasanın şartlarına göre seçimin, devlet başkanının görevi sona ermeden en az bir, en fazla iki ay önce düzenlenmesi gerektiğini belirtmişti. Ntahorwamiye, "İki ay öncesinden olması için seçim tarihinin 26 Haziran'da olması gerekirdi. Ancak bu tarih geçtiği için bir ay öncesi kuralına uymuş olmak amacıyla seçimin en geç 26 Temmuz'da yapılması gerekir" ifadesini kullanmıştı.

Burundi'de 26 Ağustos 2010'da devlet başkanlığı görevini üstlenen Pierre Nkurunziza'nın görev süresinin 26 Ağustos 2015'te sona ermesi gerekiyor.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın üçüncü kez seçilmek için resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında 90'a yakın kişi yaşamını yitirdi.

Burundi'de devam eden siyasi krize çözüm bulmak amacıyla hafta başında Tanzanya'nın Darüsselam kentinde toplanan Doğu Afrika Topluluğu, 15 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçiminin 30 Temmuz'a ertelenmesini önermişti.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, zirvede Nkurunziza'nın üçüncü kez devlet başkanı seçimine aday olması konusu doğrudan tartışılmadığı için tepki göstermiş, zirvede teklif edilen çözümleri reddettiğini ve devlet başkanı seçimini boykot edeceğini belirtmişti.

Haber Ara