Dolar

32,2190

Euro

34,7844

Altın

2.404,65

Bist

10.265,57

BM ve Avrupa Konseyi'nden mülteci hakları uyarısı

BM ve Avrupa Konseyi'nden mülteci hakları uyarısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-09 14:47:40

BM ve Avrupa Konseyi'nden mülteci hakları uyarısı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Avrupa Konseyi, Avrupa'yı mülteci ve sığınmacıların hakları konusunda uyardı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yarın kutlanacak Dünya İnsan Hakları günü öncesinde yayımladıkları bildiride, Avrupa ülkelerine, hükümetlerine ve sivil toplum örgütlerine mülteci hakları konusunda uyarılarda bulundu.

Guterres, sığınmanın uluslararası bir hak olduğuna işaret ederek, savaş ve zulümden kaçanların korunmasının da Avrupa'nın temel değerleri içinde yer aldığına vurgu yaptı.

Sivil toplumun da bu anlamda büyük çaba sarf ettiğini kaydeden Guterres, sivil toplum kuruluşların yabancı düşmanlığı ve tahammülsüzlükle mücadelede büyük rol oynadığını belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland da "Avrupa'ya kim ayak basarsa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca, Avrupa'daki herkesle aynı haklara sahip olur" ifadesini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu konuda kararlı olduğunu aktaran Jagland, konseye üye 47 ülkeye, mülteci ve sığınmacıların temel haklarını garanti altına alma konusunda yasal sorumlulukları bulunduğunu da hatırlattı.

BMMYK'ye göre bu yıl, çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen 500 bin kişi, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya göç ederek, 2014'deki sayıyı ikiye katladı.

Haber Ara