Dolar

32,3761

Euro

34,7657

Altın

2.436,07

Bist

10.082,77

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-09 11:09:20

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
RECEP DEMİR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, basına yansıyan taleplerin, koalisyonun öyle kolay olmadığını gösterdiğini ama bu konuda kararı, partilerin yetkili kurullarının vereceğini söyledi.

Bakan Işık, koalisyon görüşmeleri, terörle mücadele ve ekonomideki gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Koalisyon görüşmelerini değerlendiren Işık, şu anda AK Parti ve CHP heyetlerinin yaptığı görüşmelerin hangi noktada olduğuna ilişkin net bir bilgi veremeyeceğini söyledi. Buna karşın, basına yansıyan taleplerin, koalisyonun öyle kolay olmadığını gösterdiğine işaret eden Işık, bu konuda kararı verecek olanın, partilerin yetkili kurulları olduğunu ifade etti.

Görüşmeleri, söz konusu kurulların değerlendireceğini anlatan Işık, "Biliyorsunuz, 3 başlıkta alındı... Mutabakat sağlanan konular, uzlaşılamayan konular ve liderlerin kendi aralarında uzlaşabilecekleri konular" dedi. Işık, bir koalisyon olup olmayacağının bu değerlendirmelerin ardından ortaya çıkacağını kaydetti.

CHP'nin asgari ücret, emeklilere ikramiye gibi seçimlerin öncesindeki ekonomiye yönelik vaatlerine ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine de Işık, bunlardan daha öncelikli konuların bulunduğunu söyledi. Bakan Işık, şöyle konuştu:

"Anayasa, seçim kanunu ve Türkiye'nin demokratik düzlemde atması gereken adımlar, reformlar gibi... Zannederim ondan daha öncelikli olarak bu konular tartışılacak. Ekonomide bir koalisyon görüşmesinde partilerin seçim meydanında verdiği vaatlerin birebir talep haline gelmesi, hem AK Parti hem de CHP açısından çok mümkün olmaz ama ekonomik imkanlar çerçevesinde vatandaşların talebini karşılamaya yönelik tüm partilerin gayreti olur. Ancak bunun, 'Ben seçimde şunu söyledim, koalisyon protokolüne bunu koyacağım' noktasına gelmesi zaten, koalisyon görüşmesinin mantığına da uymaz."

- "Terörle mücadele, PKK silah bırakana kadar devam edecek"

Terör saldırılarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Işık, Çözüm Süreci'nin terör örgütü PKK tarafından fiilen ihlal edilmesi ve ardından gelişen terör saldırılarına, hükümet tarafından hemen karşılık verildiğini söyledi.

Hükümetin, "Çözüm Süreci var, ne yaparsanız yapın, biz size dokunmayız" anlayışında olmadığını herkesin gördüğünün altını çizen Işık, "Terörle mücadele, PKK silah bırakana kadar devam edecek. Terörle mücadelede artık, 'oturalım, konuşalım, uzlaşalım'dan ziyade ön şart, PKK'nın silah bırakmasıdır. PKK silah bıraktıktan sonra ne konuşulacaksa konuşulur. PKK silah bırakana kadar, silahsızlanma sağlanana kadar bu terörle mücadele devam eder" dedi.

Bakan Fikri Işık, hükümet olarak da üstlerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olduklarını belirterek, TÜBİTAK'ın geliştirdiği silahların ne kadar etkin kullanıldığını son operasyonlarda herkesin gördüğünü ifade etti. Amaçlarının öldürmek değil, yaşatmak olduğunu vurgulayan Işık, "Buna karşın, Türk askerine, polisine kurşun sıkan varsa da bunun hakkından gelmek devletin görevi. Devlet bu görevini yerine getirirken sahip olması gereken en iyi donanımı üretmek de bizim görevimiz. Bununla ilgili çalışmalar hiç aksamadan devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Savunma sanayinin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu belirten Işık, buradaki en ufak bir gevşemeye tahammülleri olmadığını kaydetti.

- "Ekonomide şu anda bekle-gör dönemi var"

Seçimlerin ardından yaşanan belirsizlik ortamının ekonomiye etkilerini de değerlendiren Işık, ekonomide şu anda "bekle-gör" dönemi olduğunu söyledi. Bu dönemin nereye doğru evrileceğinin de önümüzdeki günlerde görüleceğini aktaran Işık, bir koalisyon hükümeti kurulması veya erken seçim kararı alınmasıyla söz konusu dönemin ortadan kalkabileceğini ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, üretimle ilgili verilerin ise şu anda kötü olmadığını belirterek, "Gerek kapasite kullanım oranları gerekse de güven endeksleri... Şu ana kadar moral bozacak bir durumda değiliz ama özellikle 7 Haziran sonrasında oluşan bekle-gör döneminin üretime ne kadar yansıdığını, önümüzdeki dönemde açıklanan verilerle göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara