Dolar

32,3650

Euro

34,7112

Altın

2.399,01

Bist

10.177,18

Bayram Tedbirleri ve Trafik Güvenliği Toplantısı

Bayram Tedbirleri ve Trafik Güvenliği Toplantısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 17:29:20

Bayram Tedbirleri ve Trafik Güvenliği Toplantısı
Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde Ankara'da "Bayram Tedbirleri ve Trafik Güvenliği Toplantısı" yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma kapsamında Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde (AŞTİ) firma temsilcilerine yönelik bir toplantı düzenlendi.

Ankara Otobüs İşletmeleri ve Acenteleri Derneği Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Bayram Tedbirleri ve Trafik Güvenliği Toplantısı'nda konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yaz tatilleri, dini bayramlar sıcak hava nedeniyle şehir içi ve şehirler arasında yaşanan trafik yoğunluğunun kazaların oluşumunda önemli faktörler olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Türkiye'de daha önce kazaların önemli bölümünü araçların kafa kafaya çarpışmaların oluşturduğunu ancak hükümetin aldığı tedbirler sonucunda bu çarpışmaların en aza indiğini ancak arkadan çarpma vakalarının devam ettiğini ifade eden Apaydın, şunları kaydetti:

"Geçmişte bir çok ilde ticari taşıt kullanan sürücülere eğitimler verdik. Burada aslolan sürücüye kadar inmek ve ona hitap edebilmektir. Ülkemiz son yıllarda Avrupa'dan araç ithal eden bir ülke değil, Avrupa'ya, Asya'ya, güneyimizdeki komşularımıza otobüs ihraç eden bir hale geldi. Otobüslerimizde yok diye bir şey yok. Eski otobüslerde bile bu kadar kaza olmuyordu. Uzun yola çalışan kaptanlarımız bu işin profesyonellerdir. Sadece kendi kullandığı aracı ve yolcuyu düşünmeyen, karşıdan gelen aracı ve onun içindeki yolcuyu düşünebilecek niteliktedirler."

Apaydın, ancak yol kullanıcılarının eğitimlerinin yetersiz olduğunu savunarak şöyle devam etti:

"Bakınız bayram trafiğinde karayollarındaki hareketlilik belki 10 misli artıyor. Kazalar da buna oranla iki misli artıyor. Aslında yapılması gereken profesyonellerin eğitimidir. Ne kadar dikkatli olunursa olunsun nihayetinde kazalar oluyor. Bana göre bunun sebebi dikkatsizlik. İnsan sağlığı açısından ve yol kullanımı açısından araçlarımızda yok diye bir şey yok. Dikkati elimizden kaçırmamamız ve bu sürücülerimizi eğitmemiz gerekir."

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan ise trafik ve ulaşım güvenliğinin her geçen gün önem kazandığını, yaş, cinsiyet ve dil ayırt etmeksizin toplumun her kesemini etkilediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Trafik kazaları nedeniyle yaşanan maddi ve manevi kayıplar çok büyük boyutlara ulaşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, küresel yol güvenliği programını hayata geçirerek tüm dünyada 2011 ile 2020 yılları arasında yaşanması muhtemel trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması hedefini benimsemiştir. Bu doğrultuda ülkemizde de aynı eylem planı hazırlanmış ve 2012 yılı itibariyle hayata geçirilmiştir. Hizmet içi eylem planları başarılı bir şekilde devam etmektedir. Halkımızın duyarlılığı sayesinde trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerde 2020 sonunda ulaşmak istediğimiz yüzde 50 hedefine emin adımlarla ilerliyoruz."

Kazaların büyük bölümünün sürücü hatalarından kaynaklandığını vurgulayan Avan, trafik kazalarının oransal olarak tatil ve bayram dönemlerinde özellikle de yaz aylarında daha sık meydana geldiğini, sorunun çözümü noktasında trafik kurallarına uymanın önemli olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından AŞTİ'de kurulan simülasyon araçları ile emniyet kemeri kullanımının önemi vatandaşlara anlatıldı.

Trafik ekipleri terminal çıkışında durdurduğu otobüs sürücülerini ve yolcuları uyararak emniyet kemeri kullanmaları yönünde telkinde bulundu.

Haber Ara