Dolar

32,3514

Euro

34,8379

Altın

2.392,23

Bist

10.276,88

Bati Seria'da Filistinli gazeteci Kayk'a destek gosterisi

Bati Seria'da Filistinli gazeteci Kayk'a destek gosterisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-17 18:37:05

Bati Seria'da Filistinli gazeteci Kayk'a destek gosterisi
İsrail'in "idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını" protesto amacıyla 53 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın serbest bırakılması için Batı Şeria'daki Ofer Cezaevi önünde gösteri düzenlendi.

Filistinli direniş grupları ve insan hakları kuruluşlarının çağrısı üzerine Ofer Cezaevi önünde toplanan onlarca Filistinli, sağlık durumu kötüleşen Kayk'ın bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini dile getiren pankartlar taşıdı.

Filistinli Gazeteciler Sendikası üyesi Ömer Nezzal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açlık grevi nedeniyle Kayk'ın sağlık durumunun hayati tehlike oluşturacak aşamaya ulaştığını söyledi.

Nezzal ayrıca, Filistinli Gazeteciler Sendikası olarak Kayk'ın en kısa sürede serbest kalmasının sağlanması için, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Sınır Tanımayan Gazetecilerle birlikte uluslararası alanda çaba gösterdiklerini ifade etti. Öte yandan Filistinli Esirler Cemiyetinden yapılan açıklamada, geçen cuma bilincini kaybeden ve tedavi için hastaneye kaldırılan Kayk'ın sağlık durumunun kötü olduğu belirtildi.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Haber Ara