Dolar

32,3860

Euro

34,7702

Altın

2.396,46

Bist

10.208,65

Basra- Akabe Petrol Boru Hattı

Basra- Akabe Petrol Boru Hattı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-16 15:23:34

Basra- Akabe Petrol Boru Hattı
Irak, Ürdün ve Mısır arasında "Basra- Akabe Petrol Boru Hattı" projesi kapsamında petrol ve doğalgaz alanlarında işbirliğini arttırmak için mutabakat zaptı imzalandı.

Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı İbrahim Seyf, Mısır Petrol ve Madeni Zenginlikleri Bakanı Tarık el-Molla ve Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi tarafından Ürdün'de imzalanan mutabakat zaptıyla, Irak'ın petrol ve doğalgaz üretim fazlasından faydalanılarak Ürdün ile Mısır'ın bu alandaki ihtiyaçlarının karşılanması ve Irak'ın Akabe limanı aracılığıyla ihracat kapısı bulması hedeflendiği belirtildi. Mısır'a uzanacak olan projenin uygulanmasına gelecek yılın ilk yarısı içerisinde başlanacağı kaydedildi.

Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda mutabakat zaptının imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, projenin "Ekonomik entegrasyonun sağlaması, Arap dayanışmasının güçlendirilmesi, üç ülkenin de çıkarlarına hizmet etmesi" açısından önemli olduğu vurgulandı.

Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Seyf, "Irak hükümeti, projeyi onayladı ve uygulamasına Haziran ayında başlanacak" dedi.

Mısır Petrol ve Madeni Zenginlikleri Bakanı Molla, "Üç taraf arasında projeye ilişkin bir dizi toplantılar yapıldı. Mısır'a ham petrolü rafine etmesi fırsatı tanıyan proje için mutabakat zaptı imzalandı" diye konuştu.

Irak Petrol Bakanı Abdulmehdi de "Proje, Irak için de bir fırsat. Hızla gelişen ihracat ve üretim kapasitesini arttırmaya katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi, "Hat ülkenin güneyindeki Basra'dan batısındaki Hadise'ye oradan da Suudi Arabistan sınırı yakınlarından Ürdün'ün Zerka kentine ulaşacak. Oradan da daha sonra Akabe üzerinden Mısır'a bağlanacak. Hattın mesafesini 685 kilometreden 490 kilometreye düşürecek ve sevkıyat daha güvenli olacak. Yapımına gelecek sene başlanacak olan proje 3 yıl sürecek" şeklinde konuştu.

Haber Ara