Dolar

32,3352

Euro

34,8262

Altın

2.385,56

Bist

10.227,90

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-18 17:18:07

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Bunların amacı sadece Türkiye'nin yönetimini değiştirmek değil, bunların amacı bu yönetim değişikliğiyle birlikte Türkiye'yi iç savaşa sürüklemek, arkasından da Türkiye'yi yabancı işgale hazır hale getirmekti." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) heyetini kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kabulde yaptığı konuşmada, Avustralya'dan ABD'ye, Endonezya, Pakistan, Afganistan'dan Moritanya'ya, Balkan ülkelerinden, Suudi Arabistan, Mısır, Libya, Filistin'e kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden temsilcilerin yer aldığı heyeti, Türkiye'ye gerçekleştirdikleri destek ziyareti için teşekkür etti.

Türkiye'nin 15 Temmuz akşamı çok hain bir planla sarsıldığını dile getiren Kurtulmuş, o akşamın çok zor geçtiğini söyledi. O gece Çankaya Köşkü'nde olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Çalışmalarımızı hiçbir tereddüt ve korku içerisinde olmadan titizlikle sürdürdük. Sayın Cumhurbaşkanımızın, olayın ilk anında yüzünde en ufak bir korku, endişe olmaksızın darbeye karşı halkı sokaklara ve meydanlara çağırması ve o çağrıya uyarak tankların önüne iman dolu göğüslerini siper eden halkın çıkışı, bir hain planı sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ters düz etti." diye konuştu.

- "Dualarınızın gücünü de arkamızda hissettik"

Gecenin en karanlık anında, "Evet, bu gece zor geçecek. Ama yarın sabah uyandığımızda çok daha güzel, aydınlık bir Türkiye'ye uyanacağız." dediklerini aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Çünkü biliyorduk ki başkomutanımızın çağrısıyla halk sokaklara çıkacak, direnecek, çıkamayanlar evlerinde seccadelerinin üzerinde bu hain saldırıyı durdurmak için dua edecek. Ve yine biliyorduk ki sizler, İslam dünyasının her yerinde, dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerimiz, İslam dünyasının göz bebeği olan, gözünün aydınlığı olan Türkiye'nin başına bir bela gelmemesi için, buradaki kardeşlerinin zor durumda kalmaması için dua edecekler, Allah'a yalvaracaklar, Türkiye'nin bu badireden rahatlıkla kurtulması için seccadelerinde sabaha kadar bizlere dua edecekler. İnan ki o akşam o mücadeleyi verirken sizlerin dualarının gücünü de arkamızda hissettik. Hiç tereddüdümüz, korkumuz olmadı. 1,5 milyar Müslüman dünyasının hemen hemen büyük çoğunluğunun Türkiye ile birlikte kalbinin attığını ve Türkiye'deki bu hain, millet düşmanı saldırıyı bertaraf etmekte sizin varlıklarınızın, dualarınızın da ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Hepinizden Allah razı olsun. Şundan da emindik ki eğer sizler de o gece burada olsaydınız, tankların, uçakların karşısına çıkacaktınız."

- "Türk halkı yalnız değildir"

Darbeden sonra Türkiye'ye gelerek dayanışma gösterdikleri için heyete teşekkür eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Dualarınızla o gece ortaya koyduğunuz desteği şimdi fiilen ortaya koyuyorsunuz. Türkiye'nin, İslam dünyasının ve Müslüman coğrafyasının düşmanı olan, İslam ümmetinin düşmanı olan bu darbeciler ve arkasındaki güçlerin de sizin buradaki varlığınızdan bir kere daha rahatsızlık duyduklarından hiç şüphemiz yoktur. Türk halkı yalnız değildir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümet yalnız değildir. Meşru yönetimin ardında 79 milyon Türk halkının iradesi olduğu gibi 1,5 milyar İslam dünyasının da desteği, iradesi vardır. Bu desteği ortaya koyduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyoruz."

- "Güçlü Türkiye'nin varlığı rahatsız etti"

Darbe başarılı olsaydı Türkiye'de siyasi bir zeminin mevcut olmayacağını dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Öyle anlaşılıyor ki darbe teşebbüsüyle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere yakaladıklarını buldukları yerde şehit edecekler ve Türkiye'yi bir siyasi kaosa sürükleyeceklerdi. Bunların amacı, sadece Türkiye'nin yönetimini değiştirmek değildi. Bunların amacı Türkiye'yi bir iç savaşa sürüklemek, arkasından da Türkiye'yi yabancı işgale hazır hale getirmekti. Bunu söylediğimiz zaman bazıları komplo düşüncesi içerisinde olduğumuzu söylüyorlar. Bunları söyleyenlere, Irak'a, Suriye'ye bakın deriz. Irak, iki seneden kısa bir süre içerisinde paramparça hale getirilerek maalesef işgal edildi. Suriye 1,5 yıldan az bir süre içerisinde paramparça hale getirilerek iç savaşla birlikte şehir şehir, kasaba kasaba bölündü. Mısır, siyaseten ikiye bölündü, Libya paramparça bir hale getirildi. İnanın ki bütün bu karışıklıklar İslam dünyasında olurken hem siyaseten güçlü bir istikrara sahip olan, milletle devletin bütünleştiği meşru bir yönetime sahip olan hem demokratik kurallarını bütün şartlarıyla işleten hem de ekonomik olarak güçlü bir şekilde yoluna devam eden bir Türkiye'nin varlığı birçoklarını rahatsız etti."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "15 Temmuz darbe teşebbüsü, İslam dünyasında derleyici, toparlayıcı, yol gösterici güçlü bir Türkiye'nin olmasını istemeyenlerin ortaya koyduğu bir darbe teşebbüsüdür. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü olmasından rahatsız olanların ortaya koymuş olduğu bir darbe teşebbüsüdür. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, Türkiye'nin bu anlamda halkın farklı unsurlarıyla birlikte bir arada yoluna devam etmesinden rahatsızlık duyanların darbe teşebbüsüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Şerden hayır doğduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'de halkın, bütün toplumsal kesimleriyle darbecilere karşı durduğunu, 79 milyonun dört hafta boyunca bütün şehirlerin meydanlarını doldurarak darbe teşebbüsünü telin ettiğini ve arkasındaki zihniyetleri deşifre ettiğini aktardı.

İstanbul Yenikapı'da 7 Ağustos'ta düzenlenen mitinge ve eş zamanlı olarak bütün şehirlerde gerçekleştirilen protesto gösterilerine dikkati çeken Kurtulmuş, "Onlar milleti bölmek istediler, Allah'a çok şükür Türkiye'de halkımız birleşti, bütünleşti, müttehit hale geldi. Onlar siyaseti parçalamak istediler, Türkiye'de siyaset daha güçlü hale geldi. Onlar hükümeti, Recep Tayyip Erdoğan'ı indirmek istediler, Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hükümeti çok daha güçlü hale geldi. Şimdi Allah'ın izniyle hep birlikte daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

- "Tüm İslam dünyasının Truva atı oldular"

İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, 42 ülkeden 65 sivil toplum kuruluşu başkanının, Türkiye Cumhuriyeti meşru hükümeti ve Recep Tayyip Erdoğan'a karşı girişilen menfur darbe teşebbüsünü telin etmek ve Türk halkına geçmiş olsun demek için Türkiye'de bulunduğunu söyledi. 15 Temmuz günü Türk halkının kadınıyla, erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, başkomutanının çağrısı üzerine "Haşhaşi" bir terör örgütünün karşısında gövdesini siper ettiğini ve 40 yıldır hazırlanan hain bir planı bir gecede bozguna uğrattığını dile getiren Kurt, "Bu hain yapılanmaya mensup olanlar, uluslararası karanlık mihverlerin, sadece memleketimizde değil, tüm İslam dünyasında Truva atı oldular. Bugün coğrafyamızın hemen her köşesinden birer temsilci olarak buraya gelen kardeşlerimiz, 'Bu sıkıntılı günlerimizde İslam dünyası, Türkiye'nin yanında, bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin şahsında tüm İslam dünyasını hedef alan bu kirli oyunun farkındayız.' demek için kalbi ve fiili dualarla buradalar." diye konuştu.

Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadai ise destek için geldikleri Türkiye'de bulunmaktan büyük şeref duyduğunu belirterek, Türkiye'deki darbe girişimini telin ettiklerini, İslam dünyası olarak Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

(Bitti)

Haber Ara