Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Başbakan Yardımcısı Canikli:

Başbakan Yardımcısı Canikli:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-19 18:34:12

Başbakan Yardımcısı Canikli:
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Yarın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı, yasal sistemimizin imkan sağladığı bir durum olacak. İstikrarsızlık kaynağının tamamen defedilmesi, gelecekte de tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasını kolaylaştıracak adım olacağı için tam tersine piyasalarda kesinlikle olumlu bir etkisi olacaktır." dedi.

Canikli, Bloomberg HT- Habertürk ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Canikli, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karşı karşıya kaldığı siyasi ve ekonomik istikrarı tehdit eden en büyük hadiselerden birisi olduğunu belirtti.

Nurettin Canikli, "Türkiye geçmişte de çok sıklıkla buna benzer teşebbüslerle ya da sonuç alan darbelerle karşı karşıya kalmıştır ama bu, yapılış biçimi, hedefleri itibarıyla bakıldığında kıyaslanamayacak kadar farklı, ahlak dışı, haince bir teşebbüstür. Büyük ihtimalle ki ihtimal bile değil kesin, küresel ölçekli projelerin bir ayağı olarak, bir yansıması, onun bir parçası olarak da düşünmek gerekiyor. Türkiye'de kumanda edilen büyük bir hadiseydi. Esasında, çok da iyi planlanmış... Ayrıntılar ortaya çıktıkça bunları görebiliyoruz. İnanılmaz bir destek ağı var. Şu ana kadar içerideki bu ağ, büyük oranda tespit edildi. Yine çalışmalar devam ediyor. Uluslararası boyutu var. Bu tür hadiseler küresel gelişmelerden bağımsız düşünülemez." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de istikrar ortamının yoğun olarak hedef alındığına dikkati çeken Canikli, darbe girişiminin tamamen defedildiğini, her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi.

- "İadenin gerçekleşmemesini beklemiyoruz"

Gülen'in iadesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Canikli, "Tüm bilgi, belge ve deliller dosyanın içerisinde var. Burada artık delil, bilgi, belge gelmedi gibi gerekçelerle bugüne kadar savuşturulması, geçiştirilmesi bundan sonra yapılamaz. İlave dosyalar da gidecek. Her gün yeni delil, bilgi, bulgular ortaya çıkıyor. Hukuki açıdan hiç kimsenin reddedemeyeceği tarzda, kesin olarak bu darbe teşebbüsünün mimarı, yöneticisi, elebaşı olarak görülüyor. Bu konuda açıklamalar, itiraflar var." diye konuştu.

ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu belirten Canikli, söz konusu iadenin gerçekleşmemesi gibi bir ihtimal beklemediklerini söyledi.

- "Darbe ihtimali ortadan kalktı"

Yabancı yatırımcıların daha önce Türkiye'de darbe riskini öngördüğünü belirten Canikli, "Ama bugün bu ihtimal tamamen ortadan kalkmıştır, geleceğe yönelik olarak söylüyorum. Türkiye'de gelecekte siyasi ve ekonomik istikrarsızlık kaynağı olabilecek ve geçmişte de yaşanmış ama henüz millet iradesiyle ortadan kaldırılmamış bir darbe ihtimali, bugün artık tamamen sıfırlanmıştır. Çok önemli bir istikrarsızlık unsuru olabilecek bir faktör devre dışı bırakılmıştır. Bu nedenle bu gelişme yerli ve yabancı yatırımcılar arasında önümüzdeki günlerde bunun yansımalarını göreceğiz. Kesinlikle olumlu olacak algılanacak ve bütün makro göstergelere, yatırımcı davranışlarına yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Canikli, teşvik konusunda sonuç alıcı ve yatırımcıya uygun bir sistemin devreye gireceğini belirterek, "Her yatırımcı için esnek, ona uyarlanabilir teşvik mekanizmasını devreye sokacağız inşallah kısa süre içerisinde." dedi.

Kalkınma bankacılığının önemine işaret eden Canikli, birçok yatırım için gerekli olan kaynağın bu şekilde sağlanacağını söyledi. Canikli, "Finansman ihtiyacı olan büyük stratejik yatırımları kredi imkanlarıyla finanse edecek şekilde yapılmasını sağlayacak yatırım bankacılığını kuruyoruz, harekete geçiriyoruz. Vardı, daha da büyütüyoruz. Belli bir noktada teorik olarak sermaye de sağladık. Önümüzdeki günlerde yasal ve mevzuat çalışmalarını tamamlayacağız." diye konuştu.

- "Faiz kararı, kendine güvenen bir karardır"

Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına ilişkin "Bugün Merkez Bankası'nın aldığı bu karar, 25 baz puan indirim, bu noktada yaşadığımız hadiseyle ilgili herhangi kalıcı bir risk oluşturmadığının Merkez Bankası tarafından kendi politikaları yönüyle ilanıdır. Son derece doğru, son derece yerinde bir karardır, kendine güvenen bir karardır. Eğer bu noktada bir kaygı taşımış olsaydı başka şekilde karar alınabilirdi. İndirim sürecinde kesinti olabilirdi." değerlendirmesini yaptı.

Geçmiş yıllarda Merkez Bankası'nın bu tür yanlış ve ani refleksleri gündeme getirdiklerini ve hayata geçirdiklerini anımsatan Canikli, olayın kısa sürede kontrol altına alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Canikli, "Böyle bir hadise başka bir ülkede meydana gelse borsa belki 10-15 gün kapalı kalır. Bütün makro göstergeler, döviz, faiz, hepsi allak bullak olur. Burada Türkiye başta bankalar olmak üzere finans sektörünün çok sağlam yapıda olması, ikincisi de özellikle sıkı maliye politikasından hiç taviz verilmemesi. Bu kararlılığının 14 yıldan beri sürdürülmesi ve devam edecek olması. Bu iki sağlam temel son derece belirleyici. Cari açık bu noktada, double açık olmadığı sürece problem oluşturmuyor."

Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı unsurlara ilişkin de şunları söyledi:

"Sıkı yönetim değil, öyle İstiklal Mahkemesi falan da değil. Bu istikrarsızlık kaynağını besleyen yapının daha etkili bir şekilde temizlenmesini sağlayacak, tamamen anayasal, yasal yetkilerin kullanılacağı bir durum ortaya çıkacak. Yarın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı, yasal sistemimizin imkan sağladığı bir durum olacak. İstikrarsızlık kaynağının tamamen defedilmesi, gelecekte de tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasını kolaylaştıracak adım olacağı için tam tersine piyasalarda kesinlikle olumlu bir etkisi olacaktır."

Başbakan Yardımcısı Canikli, yeni teşvik sisteminde yatırımcının cari yılda diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarından vergi indirimi yapabileceğini anlattı.

- "Birbirimize önyargısız bakacağız"

Canikli, ülkede istikrarın, barışın, huzurun ve güleryüz sayısının artmasının iktidarın lehine olduğunu, gerginliğin iktidarın işine gelmeyeceğini söyledi. FETÖ'nün darbe girişiminin son derece talihsiz bir olay olduğunu vurgulayan Canikli, bütün siyasi partilerin taban ve taraftarlarıyla bu teşebbüsün engellenmesine destek olduklarını anlattı.

Millet olmanın en önemli vasıflarından biri olan tek vücut olarak mücadele edebilme melekesini bu girişimde gördüklerini belirten Canikli, bunun son derece önemli olduğunu ve siyasetteki gergin ortamın yumuşatılmasına büyük oranda katkı sağlayacağına işaret etti. Hükümet olarak bu yumuşama, iş birliğini ve ilişkinin sürdürülmesinde kararlı olduklarının altını çizen Canikli, "Gergin ortamın bir daha Türkiye siyasetinde gündeme gelmemesi için her türlü gayreti göstereceğiz. Hatta tırnak içinde söylüyorum, 'özveri' de gerekirse o özveriyi de ortaya koyacağız. Şu ana kadar muhalefetin de bu çizgide olduğunu görüyoruz, samimi olduklarına da inanıyoruz. Şu ifade tarzı bile geleneksel olarak muhalefet iktidar ilişkilerinin çok farklı bir kanalı gittiğinin göstergesidir." diye konuştu.

Siyasette yakalanan bu durumun, "altın" değerinde olduğuna dikkati çeken Canikli, "Biz bunu kullanmak istiyoruz sonuna kadar, ülkenin menfaati, geleceği için. Çünkü siyaset kurumundaki gerginlik aynen tabana yansıyor büyük oranda. Yani bu gördüğünüz çatışmalar, kavgalar tabanda da hep birlikte görüyoruz yansıyor. Yani yukarıdaki tartışma aşağıyı besliyor, aşağıdaki tartışma yukarıyı tetikliyor. Darbeye karşı mücadelede, Türk bayrağı altında herkes kimliğini bıraktı, siyasi düşüncesini bir tarafa bıraktı, tek vücut olarak kamyon şoförü, çarşaflı, başı açık... Toplum bu zaten, bunu korumamız gerekir. Birbirimize de kesinlikle ilk önce iktidar olarak başlamak üzere önyargısız bakacağız. Yani subjektif hiçbir kriter, bizim için değerlendirme unsuru olamayacak karşımızdaki kişiyle, muhatabımızla ilgili." ifadelerini kullandı.

Haber Ara