Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2)

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 00:55:13

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (2)
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Şu anda bütün terör örgütleriyle devletimiz aynı kararlılıkla mücadele ediyor. Bu örgütlerin hepsi kötüdür, teröristtir, Türkiye düşmanıdır ve hepsiyle mücadele edilmektedir" dedi.

Akdoğan, TRT Haber'deki "Son Nokta" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Seçimlere çok az bir süre kaldığı hatırlatılan Akdoğan, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili önemli bir seçime gidildiğini belirtti.

Seçimle ülkenin, geçmişte olumsuzlukları bilinen, nasıl çıkılacağı belli olmayan koalisyon tüneline mi gireceğinin yoksa tek parti iktidarıyla güven ve istikrarı devam mı ettireceğinin ortaya çıkacağını ifade eden Akdoğan, "Terör hadiseleriyle bir şekilde siyaset dizayn edilmeye ve baskılanmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Akdoğan, terörün hayatı esir almayı, rutini bozmayı amaçladığına dikkati çekerek, buna teslim olunmamasının önemine değindi. Hayatın normal akışına devam etmesini, seçime gölge düşmemesini, herkesin sandığa gitmesini ve iradesini ortaya koymasını teröre verilecek bir cevap olarak nitelendiren Akdoğan, şunları söyledi:

"Bu yüzden daha bir anlamlı. Genel olarak baktığımızda da katılımın yüksek olması önemli. Burada vatandaşlarımız yani önümüzdeki 4 yıl nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? Üç ay önce seçim vardı. Üç ayda Türkiye neler kaybetti. Bölgemizde bir sürü savaş var, batıda küçülen bir ekonomi, küresel kriz var bunların içinde biz halkımız bu olumsuzluğu hissetmesin diye çaba gösterdik. Türkiye hükümetsiz kalmasın, bunun için sorumlu davrandık. Hükümet kurma girişimlerinde, diğer olaylarda AK Parti hep pozitif bir şekilde, vatandaşımız bunu hissetmesin diye çok çaba gösterdi ama yaşananları herkes görüyor. Bir şekilde bu türbülanstan da çıkmak için tek başına iktidar önem taşıyor. Bu yüzden de insanların sandığa gitmesi, iradesini ortaya koyması önemli. Geçen sefer katılım yüksekti, bu sefer biraz sanki genel bir sessizlik, biraz bu terör hadiselerinden de sonra, hali var ama benim gördüğüm vatandaşlarımız bir fikre, kanaate varmış."

- "Her türlü tedbir alınıyor"

Vatandaşların 7 Haziran'dan sonra yaşananlara bakıp notunu verdiğini ifade eden Akdoğan, "Hükümet kurma sürecinde kim doğru yaptı, kim yanlış yaptı, kim her şeye 'hayır' dedi, kim sorumlu davrandı. Terör saldırılarından sonra kim sağduyu içinde hareket etti, ortak bir tavır takınabildi, buna baktı. Kim 7 Haziran'dan ders çıkarttı, seçmenin mesajını aldı, ona göre kendisini yeniledi, seçim beyannamesinde önüme ne koydu? Vatandaş bu üç olaya da baktı partilerin notunu verdi ve şu anda bir fikri var vatandaşın, ben öyle görüyorum. Vatandaş şimdi sandığa bekliyor" ifadelerini kullandı.

Seçim güvenliğiyle ilgili özellikle Doğu ve Güneydoğuda vatandaşların müsterih olmasını isteyen Akdoğan, şöyle konuştu:

"385 bin güvenlik görevlimiz seçim günü görev yapacak. Burada sadece seçim günü sandıkların korunması değil, bu süreçte vatandaşların baskı ve tehdit altında olmaması, herhangi bir şiddete maruz kalmaması, seçim günü yaşanacaklar okul bahçelerinde, içinde vesaire, bütün bunlara dönük her türlü tedbir alınıyor. Vatandaşımız rahat, müsterih bir şekilde gitsin, iradesini ortaya koysun. Uyarıyorum, o gün başkası yerine oy kullananlar, vatandaşı okul bahçesinde veya koridorlarda tehdit edenler, hileye tevessül edenler bunların çok ağır cezaları var. Bunların hepsinin de hesabı tek tek hukuk içinde sorulur. Bu yüzden seçim güvenliği açısından ben bölgede şartların daha olumlu da olacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımız hür bir şekilde gitsinler, iradelerini ortaya koysunlar, 'Türkiye'nin geleceğinde ben de söz sahibiyim kardeşim' desinler."

- "AK Parti kendisini oldukça yeniledi"

7 Haziran'dan bu yana siyasi partilerde değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine Akdoğan, partilerin bu süreçteki siyaset tarzlarıyla ortaya koydukları beyannamelerin değişip değişmediğini gösterdiğini bildirdi.

Akdoğan, AK Parti'nin 'Ben seçmenin mesajını doğru aldım, dersime çalıştım, kendimi yeniledim' diyerek ona göre bir seçim beyannamesiyle ortaya çıktığını belirterek, birçok "dev" projeyi açıkladıklarını anımsattı. "Diğer partilerin var mı bir projesi" diye soran Akdoğan, sadece AK Parti'nin projeyle konuştuğunu söyledi.

AK Parti'nin her kesime dönük beyanname hazırlandığını dile getiren Akdoğan, şunları kaydetti:

"Siyaset tarzı, üslubu açısından da AK Parti kendisini oldukça yeniledi. Böyle baktığımızda yanlışta direnenler var. Birtakım partilerin, her şeye 'hayır' diyen partilerin, yani iktidar korkusuyla yönetme sorumluluğundan kaçan bir siyasi parti olur mu? Siyasetin amacı zaten yönetime gelip halka hizmet etmektir. Sen bundan kaçıyorsan ve her şeye 'hayır' diyorsan vatandaş o zaman diyor ki 'Bunun siyaset yapmak gibi bir derdi yok.' Bu 'küçük olsun benim olsun diyor' ve oradaki büyük bir camianın diyelim işte ülkücü hareketin, sen bütün iradesine ipotek koyuyorsun ve önlerine ket vuruyorsun. Bunlar tabii tepki çekiyor. Vatandaş gördü, bir terör hadisesi olduğunda ilk dakika çıkıp 'katil devletti', yani acının üzerine basıp orada kampanya yapanları gördü. 'Terör' diyip, hep bunun siyasetini yapıp terör hadisesi olduğunda görüşmeyi bile kabul etmeyenleri de gördü. Bir de 'Ben her türlü açık çeki veriyorum, ne gerekirse yaparım' diyip iki satır ortak açıklama bile yapamayanları, bu kadar ciddi bir konuyu görüşüp ondan sonra çıkıp seçim kampanyasının PR faaliyetiymiş gibi içeride konuşulan her şeyleri dışarıya yansıtanları da gördü. Böyle bakınca bütün partilerle ilgili seçmenin bir kanaati var bunu 1 Kasım'da göreceğiz."

- "Tek başına iktidar olmaya ramak kaldı"

1 Kasım seçimine yönelik tahmini sorulan Akdoğan, "AK Parti'nin ders çıkarması, kendini yenilemesi, diğer partilerin sürekli yanlış yapması ve yanlışta ısrar etmesi böyle bakınca AK Parti yüzde 41'idi ve oldukça toparladı. Tek başına iktidar olmaya ramak kaldı diyorum ben" diye konuştu.

Bu yüzden partisinin teşkilatlarından rehavete kapılmamalarını isteyen Akdoğan, "İnşallah tek başına iktidar oluruz diye inancımız var" dedi.

Akdoğan, seçimin sandıkta kazanıldığını belirterek, "Biz AK Parti'nin geleceği için değil Türkiye'nin geleceği için doğru olanın bu olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin AK Parti siyasetine ihtiyacı var diye düşünüyoruz. Diğer partiler Şırnak'a, Hakkari'ye gidemez, Van'da siyaset yapamaz. Ne teşkilatları, ne binaları, ne gidip orada vatandaşa söyleyebilecekleri bir cümle, söz var. Zihinlerinde ülkeyi bölmüşler ama her tarafa, bütün illere, ilçelere gidebilen ve oradaki insanlara söyleyecek sözü olan birlik siyaseti yapan bir AK Parti var. Bu Türkiye'nin bütünlüğü için bir sigorta" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü için AK Parti'nin birlik siyasetine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu yüzden 1 Kasım'daki seçimlerin tarihi önemde olduğunu kaydetti.

- "Kimse bunlara itibar etmesin"

Yurt dışında kullanılan oyların artmasına rağmen neden istenilen seviyeye ulaşılamadığı sorulan Akdoğan, AK Parti'nin uzun gayretleri sonucunda yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmaya başladığını söyledi.

Bu alışkanlığın gelişmesinin biraz zaman alacağını ifade eden Akdoğan, bu seçimlerdeki oy kullanım oranının geçen seçime oranla biraz daha iyi olduğunu belirtti. Akdoğan, zamanla bu oranın Türkiye yüzdesine yaklaşacağını bildirdi.

Bir başka soru üzerine ise Akdoğan, Diyarbakır'da, terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda şehit olan güvenlik güçlerine rahmet dileyerek, şunları kaydetti:

"Şu anda bütün terör örgütleriyle devletimiz aynı kararlılıkla mücadele ediyor. Bu örgütlerin hepsi kötüdür, teröristtir, Türkiye düşmanıdır ve hepsiyle mücadele edilmektedir. Zaman zaman 'birtakım örgütlerle sanki mücadele edilmiyor' falan gibi, mesela DAİŞ, 'Türkiye bununla mücadelede isteksiz veya yarım yamalak mücadele ediyor' gibi propagandalar yapılır. Kimse bunlara itibar etmesin. Bakın, bugün Diyarbakır'daki operasyon bu örgüte dönük bir operasyondur, 2 şehidimiz var, 7 terörist etkisiz hale getirildi, 13'ü yakalandı, bununla bağlantılı başka illerde de operasyon yapılıyor. Bu örgütlere karşı bugüne kadar binlerce gözaltı olmuştur, bir sürü kişi sınır dışı edilmiştir ve askerimizi DAİŞ vurduğunda sınırda, sınır ötesinde operasyon yapılmıştır ardından oradaki hedefleri vurulmuştur ondan sonra da koalisyon güçleri bağlamında Türk uçakları yine operasyonların parçası olmaktadır ve Türkiye içerisinde de güvenlik birimlerimiz gereken mücadeleyi bütün bu örgütlere paravan olsun, olmasın kim varsa, bu örgütlere ve arkasındaki zihniyete, yapılanmaya karşı etkili bir şekilde mücadelesine devam edecektir. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın."

(Bitti)

Haber Ara