Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Başbakan Davutoğlu New York'ta

Başbakan Davutoğlu New York'ta

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 22:13:22

Başbakan Davutoğlu New York'ta
Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin "sandıklar taşınırsa seçim boykotunu tartışabiliriz" şeklindeki açıklamasını, "Açıklama, aslında sandıklar konusunda duydukları güvensizliğin ifadesidir. YSK, Türkiye'de bağımsız bir kurum olarak Türkiye'deki seçim güvenliği bağlamında eğer bunu gerekli görüyorsa herkesin buna saygı duyması lazım" sözleriyle değerlendirdi.

Davutoğlu, BM'de "Gül Bahçesi" olarak adlandırılan alanda, Türk basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için bulunduğu New York'ta, çok taraflı zirveler ve ikili görüşmelerle temaslarını sürdürdüğünü anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin bütün platformlarda aktif rol oynadığını ve görüşlerini aktardığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrı ayrı görüştüğünü, Suriye'deki son gelişmeler kapsamında görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Davutoğlu, dün akşam verdiği resepsiyonda da ABD Başkanı Obama ile görüşme imkanı olduğunu dile getirdi. İkili görüşmeler açısından New York ziyaretinin son derece verimli geçtiğini belirten Davutoğlu, "Özellikle Suriye ve mülteciler konusu, görüşmelerin ana odak noktasını oluşturuyor. Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadele konusunda bir çok ülkeden gelen açık destek var. Hem bir taraftan terörle mücadele konusunda uluslararası desteği sağlamak diğer taraftan da Suriye ve mülteciler konusunda da artan duyarlılığı uygulanabilir politikalara dönüştürebilmek bağlamında BM zemini çok önemli bir imkan sağladı" diye konuştu.

BM Genel Kurulu'na yarın hitap edeceğini hatırlatan Davutoğlu, konuşmasında dünyadaki küresel adalet arayışları bağlamında Türkiye'nin tutumunu ve Suriye, Filistin, Kıbrıs gibi konular başta olmak üzere beklentilerini uluslararası toplumla paylaşılacağını vurguladı.

-"Bütün partilerin ortak bir tutuma gelmesi bizim arzumuzdur"

Bir basın mensubunun, "CHP size seçim kampanyalarının centilmence geçmesi için bir mektup yazmış" sözleri üzerine, CHP'nin mektubunun Ankara'ya iletildiğini, henüz eline ulaşmadığını kaydetti.

Mektubu dikkatlice okuyacağını söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Muhtevasının seçimlerde karşılıklı siyasi nezaket içerisinde davranma noktasında yapmış olduğum çağrıya cevabi mahiyette olumlu bir cevap niteliği taşıması açısından olumlu olduğu kanaatindeyim, güzel bir gelişmedir. Siyasi parti liderleri arasında diyaloğun olması, siyasi parti liderleri arasında yazışmalarla bazı prensip ve ilkesel bazda konuların ele alınması baştan beri savunduğumuz bir husus.

Ben her vesileyle ortak meselelerde, teröre karşı mücadele başta olmak üzere siyasi partilerin ortak bir tutumda buluşmasına önem veriyorum. Mektubu elime geçtiğinde detaylı bir şekilde inceleyeceğim ama ilk izlenimim, muhteva ile ilgili aldığım bilgi itibarıyla söylüyorum, olumludur. Biz buna zaten kendi teklifimiz, davetimiz olduğu için olumlu şekilde yaklaşırız ama önemli olan MHP ve HDP'nin de buna olumlu tavır sergilemesi... Çünkü siyasi nezaket bağlamında zaten biz gereğini yaparız herkes olumsuz olsa da ama kampanya konusunda bütün Türkiye'de tek bir standardın uygulanması lazım. AK Parti'nin diğer partilerden farkı şu, biz her yerde propaganda, kampanya yapıyoruz ama bazı partiler bazı bölgelere yoğunlaşmış durumda. Bizim CHP ile varacağımız prensip anlaşması, diyelim Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kampanyanın mümkün olan az israf ve bayrak, parti bayraklarını kastediyorum, olması anlamında bir karşılığı tam olmayabilir. Onun için bütün partilerin bu konuda ortak bir tutuma gelmesi bizim arzumuzdur."

-"Herkesin sandığa, sandık güvenliğine saygı duyması beklenir"

HDP'den, "bazı sandıkların taşınması durumunda seçim boykotu yapılabileceğine" yönelik açıklamalar geldiğinin ifade edilmesi üzerine ise Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Açıklama, aslında sandıklar konusunda duydukları güvensizliğin ifadesidir. YSK, Türkiye'de bağımsız bir kurum olarak Türkiye'deki seçim güvenliği bağlamında eğer bunu gerekli görüyorsa herkesin buna saygı duyması lazım. Herkesin rahat ve güvenlik sağlanmış ortamda siyasi iradesini beyan edebilmesine imkan sağlayacak her düzenleme teşvik edilmeli, olumlu görülmeli.

Burada alınan karar seçim güvenliği içinde her vatandaşımızın objektif ve kendi iradesini sağlayacak tarafsızlık içinde oyunu kullanabileceği ortamın sağlanmasıdır. Bu konuda HDP, aslında zihninin gerisindeki art niyeti ortaya koyan bir açıklamadır bu. Güvenliğin olmadığı düşünülen yerlerde YSK için baskı uygulama imkanlarının ortadan kalkması HDP'nin oyunun bozan bir gelişmedir. Bu sebeple bu tepkiyi veriyorlar. Herkesin sandığa, sandık güvenliğine saygı duyması ve sandıktan çıkacak neticeye de kesinlikle uyması beklenir."

(Sürecek)

Haber Ara