Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Balon uçuşlarına meteorolojik destek

Balon uçuşlarına meteorolojik destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 11:53:07

Balon uçuşlarına meteorolojik destek
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), meteorolojik sebeplere bağlı balon kazaları sonucu oluşabilecek can kayıplarının önüne geçilmesi için anlık rüzgar ve sıcaklık durumları hakkında baloncuları internetten bilgilendirecek.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, MGM'nin teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve hava tahminlerinde yüzde 90'ların üzerinde başarılı neticeler elde ettiğini belirtti.

Bu çerçevede ülke genelinde 60'tan fazla Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduklarını ifade eden Eroğlu, bu istasyonlardan aldıkları verileri anında ilgililere ulaştırdıklarına işaret etti.

Eroğlu, Türkiye'de üretilen her türlü rasat ve tahmine "www.hezarfen.mgm.gov.tr" web adresinden anında ulaşılabildiğinin altını çizerek, "Bu hizmet ile aynı zamanda yurt dışındaki bütün meydanların meteorolojik bilgilerine, MGM tarafından hazırlanan uydu ve radar görüntüleri ile muhtelif sayısal tahmin ürünlerine, saha tahminlerine, uçuş faaliyetini etkileyen önemli hava olaylarına ait kartlara, atmosferin yukarı seviyelerine ait rüzgar ve sıcaklık tahminlerine, kısacası güvenli bir uçuş için ihtiyaç duyulan her türlü dokümana ICAO standartlarında ulaşma imkanı sağlanıyor" ifadesini kullandı.

- "Meteorolojik kaynaklı balon kazalarının önüne geçilecek"

Kapadokya'da balonların uçuş güvenliği için yeni bir uygulamanın hayata geçirildiğini bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yerli ve yabancı turistler artık balonlarda daha güvenli seyahat edebilecek. Bu uygulama ile meteorolojik kaynaklı balon kazalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Önceden ulaşılacak sıcaklık ve rüzgar değerleri ile uçuşların riskleri bilinecek ve gerekli tedbirler daha kolay alınabilecek. MGM de bu doğrultuda son yıllarda teknolojide önemli sıçrama gerçekleştirdi. Hava tahminlerinde doğruluk oranını yüzde 90'ın üzerine çıkaran MGM böylece dünyada gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseldi."

Haber Ara