Dolar

32,3559

Euro

34,8001

Altın

2.402,04

Bist

10.208,65

Bakanlar icraatlarını değerlendirdi

Bakanlar icraatlarını değerlendirdi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-05 13:13:19

Bakanlar icraatlarını değerlendirdi
HIZIR HACISALİHOĞLU - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politikalarının ana unsurlarından birini yurtdışındaki akraba topluluklarını yalnız bırakmamak ve atalarının bıraktığı emanetlere sahip çıkmanın oluşturduğunu belirterek, bunu da güçlü Türkiye ile başardıklarını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, bakanlığı süresince gerçekleştirilen icraatları AA muhabirlerine değerlendirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde Dışişleri Bakanlığının çok yönlü, proaktif bir politika izlemeye başladığın, böylece Türkiye'nin dünyanın her yerinde sözü geçen, başkalarının karar almasını beklemeyen, karar mekanizmalarında da her zaman bulunan ve sözü dinlenen bir ülke olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye sadece Avrupa, İslam ülkeleri, Ortadoğu'da değil, dünyanın her yerinde görünüyor oldu. Temsilcilik sayıları artırıldı" dedi.

Türkiye'nin 228 temsilcilikle dünyada 6'ncı sırada bulunduğunu, Afrika'da 12 ülkede temsilcilik sayısının 39'a yükseldiğini, 40'ıncı temsilcilik için çalışma yürütüldüğünü aktaran Bakan Çavuşoğlu, aynı şekilde Türkiye'nin de AK Parti döneminde büyük ilgi odağı olduğunu belirtti.

Türkiye'deki ülke ve uluslararası örgütlerin temsilcilik sayısının 259'a çıktığını, Birleşmiş Milletlerin dünyadaki 4'üncü merkezinin İstanbul'da yer aldığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İnsan odaklı, çözüm odaklı dış politika izledik. Sadece kendimiz değil, gittiğimiz her ülke ve orada yaşayanların yararına, barış için bir dış politika izliyoruz. İnsani yardımda Türkiye, dünyada ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü sırada ama milli gelirle kıyaslandığında birinci sırada oluyoruz. 15 sene önce Türkiye 1 milyar dolar almak için IMF'nin kapısında bekliyordu artık yılda 3-4 milyar dolar civarında resmi kalkınma yardımı yapıyoruz. Somali'ye, Sudan'a hastane, Balkanlar'da her yere yollar yapıp su götürüyoruz. Tarihi eserlerimizi onarıyoruz. Dünyanın her yerinde yaptığımız kalkınma yardımları ile önder bir ülke olduk."

BM'nin en önemli, en aktif ülkelerinden birinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, birçok inisiyatifin eşbaşkanlığını yaptıklarını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Medeniyetlerarası İttifak, Barış İçin Arabuluculuk, Terörle Mücadele Küresel Forumu ile oluşturduğumuz diğer mekanizmalarla Balkanlar'da Bosna Hersek, Hırvatistan, Kafkaslar'da Azerbaycan, İran, Gürcistan, Türkmenistan ile ikili, Türkiye-Afganistan-Pakistan gibi üçlü mekanizmalarla bölgenin istikrarı için çaba sarf eden bir ülke olduk. Her kıtada varız. Tüm açılımlarımız başarılı oldu. Dünyadaki tüm uluslararası ve bölgesel örgütlerle özellikle ekonomik örgütlerle her türlü müzakereyi yapıyoruz. Hepsiyle ya gözlemci üye, ya ortak üye şeklinde bir statümüz var ya da bir statü için görüşüyoruz."

- 70'ten fazla ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor

Diğer taraftan vizeleri kaldırdıklarını, bugün 70'ten fazla ülkeye Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, "İnşallah 2,5 yıl içinde AB ülkeleri, Schengen ülkelerine de vatandaşlarımız vizesiz seyahat edebilecekler" dedi.

İkili ticaret anlaşması gibi birçok anlaşmanın dışında ülkelerde ilişkilerinin yüksek düzeyli stratejik işbirliği düzeyine çıkartıldığının altını çizen Çavuşoğlu, bugün 20 ülkeyle bu mekanizmayı işletmeye başladıklarını anlattı.

AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı da güncelleme kararı aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, burada da önemli mesafe kat edildiğini, dezavantajları gidermeye başladıklarını belirtti.

- "Dünyada görünürlüğü ve itibarı artan ülke olduk"

Bakan Çavuşoğlu, Türk ürünlerinin girmediği ülke kalmadığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin yeni uluslararası markaları oldu. THY, uçtuğu ülke ve uluslararası destinasyon bakımından birinci sırada. AFAD, Türk Kızılayı tüm ülkelerde yardıma koşan marka kuruluşlar oldu. TİKA, kalkınma yardımlarında dünyada marka oldu. Dolayısıyla her bakımdan dünyada görünürlüğü ve itibarı artan ülke olduk. Bundan da en fazla yurtdışındaki vatandaşlarımız faydalandı. Artık yaşadıkları ülkelerde başı eğik değil, dik şekilde dolaşıyorlar. Yurtdışındaki soydaşlarımız ve akraba toplulukları ki dış politikamızın ana unsurlarından biri yurtdışındaki kardeşlerimizi yalnız bırakmamak, atalarımızın bıraktığı emanetlere sahip çıkmak. Çok şükür, güçlü Türkiye ile bunları başarıyoruz, başarmaya devam edeceğiz."

Haber Ara