Dolar

32,2389

Euro

34,7920

Altın

2.412,32

Bist

10.267,09

Avustralya'ya insan kaçakçılarına rüşvet suçlaması

Avustralya'ya insan kaçakçılarına rüşvet suçlaması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 17:36:17

Avustralya'ya insan kaçakçılarına rüşvet suçlaması
Uluslararası Af Örgütü, Avustralya hükümetini sığınmacıları ülkeye sokmamaları için insan kaçakçılarına para ödemekle suçladı.

Uluslararası Af Örgütü konuyla ilgili raporunda ve Avustralya gazetelerine verdiği tam sayfa ilanda, Avustralyalı sınır koruma görevlilerinin para ödedikleri, insan kaçakçılığı yapan tekneleri Endonezya'ya yönlendirdikleri belirtildi.

Sydney ve Melbourne'da yayımlanan gazetelere verilen ilanda, "Avustralya'nın sığınma talep edenlere nasıl davrandığı görüldüğünde, kanunları hiçe sayan bir devlet olduğu anlaşılıyor" ifadesi kullanıldı ve Avustralyalı sınır koruma görevlilerinin sınırları aşan bir suç işlediği vurgulandı.

Örgütün raporunda, Avustralyalı görevlilerin mayıs ayında, yaklaşık 65 sığınmacıyı Yeni Zelanda'ya götüren bir teknedeki 6 mürettebata toplamda 32 bin Avustralya Doları ödeyerek, yolcuları Endonezya'ya götürmeleri talimatı verdikleri belirtiliyor.

Sığınmacılar, mürettebat ve Endonezya polisi ile görüşen Amnesty yetkilileri, raporda, Avustralyalı memurların teknedekileri daha küçük iki tekneye geçirdiklerini, mürettebata Endonezya'nın Rote adasına gitmelerini söylediklerini ve nerede karaya çıkabileceklerini gösteren harita verdiklerini ortaya koyuyor.

Raporda, sınır koruma memurlarının 25 Temmuz'da durdurdukları başka bir tekneyi aynı şekilde yönlendirdikleri belirtilerek, bu olaylar hakkında soruşturma açılması istendi.

Uluslararası Af Örgütü, bir Kraliyet Komisyonu oluşturularak Avustralyalı sınır koruma görevlilerinin işlediği bu suçlar hakkında inceleme başlatılması çağrısında bulundu.

Avustralya'nın yeni Başbakanı Malcolm Turnbull, raporla ilgili sorulara "Sınırlarımızı korumaya çalışan tüm güvenlik birimlerimizin yasalara uygun hareket ettiğini açıkça belirtmiştim" şeklinde cevap verdi.

Turnbull, "İnsan kaçakçılığını durdurmak gibi önemli bir görevimiz var. İnsan kaçakçılığı çok ciddi bir suçtur" dedi.

Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, Uluslararası Af Örgütü'nün raporunun gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, bunun Avustralya sınır muhafaza ekiplerini karalama çabası olduğu savundu.

Haber Ara