Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Avrupa'ya siginmaci elestirisi

Avrupa'ya siginmaci elestirisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-19 17:21:16

Avrupa'ya siginmaci elestirisi
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, AB ve Avrupa ülkelerini, uyguladıkları politikalar ve caydırıcı önlemlerle sığınmacıların hayatlarını tehlikeye atmakla ve onları kaçakçıların kucağına itmekle suçladı.

Örgütün, sığınmacı krizine dair 56 sayfalık 2015 yılı raporunda, Avrupa ülkelerine ciddi eleştiriler getirildi.

Raporda, AB ve Avrupa hükümetlerinin, hem kendi topraklarına varan acil koruma ve desteğe muhtaç sığınmacı ve mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamadığı hem de sığınmacılar konusundaki uygulama ve politikalarını birbiriyle uyumlu hale getirmede başarısız olduğu kaydedildi.

Avrupa'nın, sığınmacı akışını Türkiye, Afrika ve Suriye'nin komşularına doğru iterek, bu savunmasız kişiler için büyük oranda sorumluluk almayı reddettiği vurgulanan raporda, "Bunun doğrudan sonucu olarak kaos, Avrupa sınırlarında ve içinde yaşanmaya devam etti. Sığınmacılar ile mülteciler koruma, destek ve onurlu bir hayat arayışlarında kendi canlarını riske atmayı sürdürdü. Avrupa'nın insani müdahaleleri, insanların çok temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük ölçüde başarısız oldu" ifadesi kullanıldı.

- "Önlemler, sığınmacıları kaçakçıların kucağına itti"

Sığınmacı veya mülteciler ile bire bir konuşularak hazırlanan raporda, AB'nin sığınmacılara getirdiği engeller, "tehlikeli deniz yolculuklarına bir alternatif sunulmaması, dikenli tel örgüler, sürekli olarak kayıt prosedürlerinin değiştirilmesi, denizde ve karada şiddete başvurma ve İtalya ile Yunanistan'daki yetersiz karşılama merkezileri" şeklinde sıralandı.

Bu engellerin, insanları kaçakçıların kucağına ve daha tehlikeli yollara ittiği belirtilen raporda, "Avrupa'nın berbat bir iş yaptığı" ifadesine yer verildi.

Raporda, 100 binden fazla kişiyle yapılan görüşmede, bu engellerin, insanların hem akıl hem de beden sağlıklarında sorunlara yol açtığının görüldüğü bildirildi.

- "Avrupa, kadın ve çocukların durumlarını bilfiil daha da kötüleştirdi"

Örgütün Operasyon Direktörü Brice de le Vingne, rapora dair açıklamasında, "AB ve Avrupa hükümetleri, müştereken krize yanıt vermede başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda caydırıcı politikalara odaklanarak korunmaya muhtaç erkek, kadın ve çocukların durumlarını bilfiil daha da kötüleştirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Denizlerin toplu mezarlara döndüğünü ifade eden Vingne, Avrupa ülkelerinden, 2016 yılında, kararlarının insani maliyetlerini üstlenmelerini ve hatalarından dersler çıkararak sorumluklarını yerine getirmelerini istedi.

-"Avrupa, bu insanların hayatı ve onurlarıyla oynamayı bırakmalı"

Örgütün danışmalarından Aurelie Ponthieu, açıklamasında, Avrupa ülkelerine, sığınmacı ve mültecilere güvenli geçiş sağlamaları için çağrı yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ponthieu, "Avrupa, bu insanların hayatı ve onurlarıyla oynamayı bırakmalı. 2015 yılında Avrupa devletleri, kendi sınırlarını, korunmaya muhtaç kişilerden koruyan politikalar peşinde oldu. Umarız, 2016 yılında bu kişileri Avrupa'nın politikalarından korumaya daha fazla ihtiyaç olmaz" ifadesini kullandı.

Suriye ve Irak'taki durumun kötüleşmesiyle Avrupa'ya 2015 içinde bir milyondan fazla sığınmacı giriş yaptı. Eğer bir çözüm bulunmazsa 2017 sonuna kadar bu sayının 3 milyona ulaşmasını bekleyen Avrupa ülkeleri, düzenlenen zirveler ve alınan önlemlerle akışı durdurmaya çalışıyor. Bazı Balkan ülkelerinin sınırlarına dikenli teller örmeye başlamasının ardından İsveç, Danimarka ve Avusturya, serbest dolaşım imkanı veren Schengen Anlaşması'nı tek taraflı olarak askıya aldıklarını açıklamıştı.

Haber Ara