Dolar

32,2115

Euro

34,8762

Altın

2.417,39

Bist

10.792,53

Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 20:43:52

Avrupa'daki göçmen krizi
Macaristan'ın Bicske, Vamosszabadi, Debrecen ve Röszke kentlerindeki mülteci kamplarından yola çıkan yüzlerce kişinin yanı sıra, Budapeşte Keleti istasyonundan da mülteci gruplar, Avusturya sınırına doğru yaya olarak ilerliyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Keleti (Doğu) tren istasyonundan dün yola çıkarak M1 otobanı üzerinden Avusturya'ya yürüyemeye başlayan mülteci grubun, hükümet tarafından otobüslerle Avusturya sınırındaki Hegyeshalom'a götürülmesi sonrası, ülkenin birçok kentinden sığınmacılar Avusturya sınırına ulaşabilmek için yaya olarak yola düştü.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, gece boyunca oluşan durum hakkında Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile konuştuğunu ve önümüzdeki hafta bizzat buluşacağını belirterek, 'Göçmenlere, sadece İspanya ve Macaristan'ın değil tüm Avrupa'nın sınırlarına sahip çıkıp koruduğunu açıkça belirtmediğimiz sürece on milyonlarca insan gelecektir. Bunu yapmadığımız sürece gelmeye devam edeceklerdir. Benim gördüğüm kadarıyla Avrupa'da siyasetçiler bunu söyleme konusunda tereddüt içindeler' ifadelerini kullandı.

En önemli görevin dış sınırların korunması olduğuna değinen Başbakan, 'Avrupa bunun riskini hafife alıyor. Bu sadece kota sistemi ile dağıtılabilecek 150 bin ya da yarım milyon insan değil bilakis milyonlar, on milyonlar söz konusu.' dedi.

Göçmenliğin kaynağının tükenmez olduğunu belirten Orban, 'Savaş olmayan bölgelerden, daha iyi bir yaşam umuduyla gelenlerin sayısı daha da artıyor. Eğer herkesi kabul edersek Avrupa'yı mahvederiz' dedi.

Macar Haber Ajansı'na (MTI) açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs ise 'Mültecilerin, ne Keleti tren garından ne de başka bir mülteci kampından Avusturya sınırına taşınması söz konusu değil. Hükümetin mültecileri sınıra taşıması kararı tek sefere mahsustu' demişti.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığından, cuma günü 2 bin 181 mültecinin yakalandığını açıkladı.

Macar Demir Yolları (MAV) yaptığı açıklamada Keleti tren istasyonunda 3 Eylül'de iptal edilen uluslararası tren seferlerinin tekrar başladığı belirtildi. Ayrıca sığınmacıların götürülmesiyle boşalan Keleti tren istasyonu bu sabahtan itibaren yeni göçmenlerin gelmesiyle tekrar doldu. Mültecilerden bazılarının, Avusturya sınırındaki şehirlere giden trenlere bindikleri görüldü.

Haber Ara