Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 21:24:49

Avrupa'daki göçmen krizi
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Her ülkenin farklı deneyimleri ve refleksi var. Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihidir. Biz istemiyoruz. Biz, ülkemizde çok sayıda Müslüman nüfus istemiyoruz" dedi.

Orban, AB Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Sınırımızı korumalıyız. Her şeyin temeli budur. Macaristan, göçmen durumundan mutlu değil. Avrupa'nın her geleni alacak durumu yok. Bu, Avrupa'nın sonu olur" diye konuştu.

AB'de serbest dolaşımı sağlayan Schengen anlaşmasının riskte olduğunu belirten Orban, "Biz sınırımızı koruyamazsak, tüm Schengen sistemi çöker. Önce binler, sonra onbinler, şu anda milyonlardan bahsediyoruz. Bir şey yapmazsak on milyonlar olur" değerlendirmesinde bulundu.

Orban, göçmenlerin Macaristan'a girmesi durumunda kayıt altına alınacağını, bunun yasal zorunluluk olduğunu ve sınırı korumak zorunda olduklarını söyledi.

Macaristan'ın Müslümanlarla bir arada yaşamaya yönelik 150 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatan Orban, "Her ülkenin farklı deneyimleri ve refleksi var. Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihidir. Biz istemiyoruz. Biz, ülkemizde çok sayıda Müslüman nüfus istemiyoruz" dedi.

Orban, göçmen kotası sistemini önerenlerin, kotanın çözüm olmadığını bildiğine dikkati çekerek, "Bunlar ( Göçmenler), Macaristan'da kalmak istemiyor. Berlin'e gitmek istiyor" ifadelerini kullandı.

Yakın zamana kadar bu çapta bir göçmen sorunu olmadığına işaret eden Orban, "Göçmen olan ülkeleri desteklememiz gerek. Mülteciler, ülkelerine yakın yerlerde kalmalılar. Tek çözüm bu. İnsanları barış sağlanana kadar ülkelerine yakında tutmak. Bizim, Türkiye, Ürdün ve diğer göçmen olan ülkelere para göndermemiz gerekli. Buraya getirmek sorunu çözmüyor. Bu parayı da AB verecek tabi ki" şeklinde konuştu.

Orban, göçmenlerle ilgili, Macaristan'da ve Avrupa'da korku ve endişe olduğunu belirterek, "Avrupa'daki insanlarda bizim durumu kontrol etmediğimiz görüşü var. Buna cevap vermeliyiz" dedi.

Haber Ara