Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner MERCOSUR Zirvesi'nde

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner MERCOSUR Zirvesi'nde

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 02:07:56

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner MERCOSUR Zirvesi'nde
Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, sorumluluk sahibi liderler olarak Güney Amerika halklarının istikrarsızlaştırılması çabalarına karşı tepkisiz kalamayacaklarını söyledi.

Arjantin'de İngilizce yayımlanan Buenos Aires Herald gazetesinin haberine göre Kirchner, Brezilya'da düzenlenen Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) Devlet Başkanları Zirvesi'nde Güney Amerika'daki entegrasyonun önemini anlatarak, yıllardır MERCOSUR'un başarısız olacağını öngörenlerin yanıldıklarını kaydetti.

"Sorumluluk sahibi liderler olarak Güney Amerika halklarının istikrarsızlaştırılması çabalarına karşı tepkisiz kalamayız" diyen Kirchner, Arjantin'deki "akbaba fonlarının" temerrüde uğrayan tahviller nedeniyle ülkeyi dava etmeleri durumuna da değindi.

Kirchner, MERCOSUR'un kuruluşunda kabul edilen, hükümeti demokrasi dışı yöntemlerle iş başına gelen ya da görevden alınan ülkenin üyelikten çıkarılacağı yönündeki hükümleri överek, "Demokrasilerimizi hiç olmadığı kadar güçlendirdiğimizi düşünüyorum" dedi.

Bölgesel sorunların çözülmesinde Güney Amerika Uluslar Topluluğunun (UNASUR) çabalarını da öne çıkaran Arjantin Devlet Başkanı, topluluğun belki de Birleşmiş Milletlerin (BM) pazarlamasına sahip olamayacağını ancak sorunların çözümüne sıra geldiğinde ne kadar verimli ve etkin olduğunu kanıtladığını vurguladı.

BM'deki bazı ülkelerin hegemonik pozisyonlar kazandığını dile getiren Kirchner, "Burada tüm ülkeler olarak eşitiz. Burada 5-6 ülkenin bir taslağı veto edebileceği Güvenlik Konseyi yok" ifadesini kullandı.

Kirchner, MERCOSUR'un yalnızca ekonomi ve ticaretten ziyade, siyasi aklı pekiştirmesini de umut ettiklerini, bunun demokrasiyi ve aynı zamanda sosyal büyümeyi güçlendireceğini sözlerine ekledi.

Arjantin Devlet Başkanı'nın Brezilyalı mevkidaşı Dilma Rousseff ile yapacağı ikili görüşmenin ardından ülkesine döneceği belirtildi.

Haber Ara