Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Araştırma Komisyonu önce akademisyenleri dinleyecek

Araştırma Komisyonu önce akademisyenleri dinleyecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-08 11:11:12

Araştırma Komisyonu önce akademisyenleri dinleyecek
MELDA ÇETİNER - TBMM Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu, bugüne kadar araştırma komisyonlarının izlediği alışılagelen yöntemin dışına çıkarak, önce konunun uzmanlarını dinleyecek.

Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun öncelikle akademisyenleri dinleyeceğini söyledi.

Bugüne kadar Meclis'te kurulan araştırma komisyonlarının genellikle kamu kurumlarından bilgi alarak çalışmalarına başladığını hatırlatan Tunç, kendilerinin farklı bir yol izleyeceğini kaydetti. Tunç, "Önce akademisyenleri dinleyeceğiz. Konunun teknik ve teorik boyutunu bilen kişilerden bilgi alacağız. Bunlar arasında çocuk istismarıyla ilgili adli tıpçılar, sosyologlar, ceza hukukçuları, özellikle ceza hukukunun çocuk istismarı alt bölümüyle ilgilenen hukukçular, çocuk hukuku alanındaki profesörleri dinleyeceğiz." dedi.

Komisyondaki üyelerden dinlenmesi istenen kişilerle ilgili önerileri aldıklarını, Komisyon Başkanlık Divanı olarak belirledikleri bazı isimler de olduğunu anlatan Tunç, "Komisyon olarak iki, üç haftada işin boyutlarını detaylarını ortaya koyduktan sonra çocuklarla ve çocuk istismarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını temsilcilerini dinleyeceğiz. Daha sonra da kamu kurumlarını davet edeceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının çocukla ilgili birimlerinin temsilcilerinden bilgi alacağız." diye konuştu.

Tunç, konuyla ilgili yapılan araştırma, rapor ve istatistikleri de komisyona isteyeceklerini ifade ederek, her kesimi dinledikten sonra kendi değerlendirmelerini yaparak yol haritasını tamamlayacaklarını kaydetti.

"Çocuk konusunu çok önemsiyoruz." diyen Tunç, Karaman'daki olayın ardından iktidar ve muhalefet partilerinin önergeleriyle kurulan komisyonun, mağdur ve mağdur yakınlarını dinleyip dinlemeyeceği tartışmalarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Kimleri dinleyip dinlememeye, akademi camiası bize yol gösterir. Çocuğun dinlenmesi onun üstün yararına mıdır? Bunu önce biz bilelim ona göre hareket ederiz. Çalışmalarımızda gözeteceğimiz ilke çocuk hakları ve çocuğun üstün yararı olacak. Komisyonumuzun görevi başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismardır. İstismar; cinsel, duygusal olabilir. Çocukların ihmali, mobing olabilir. Tüm istismar alanları bizim görev alanımızda. Karaman'daki çirkin olaydan sonra çocuk istismarında, cinsel istismar daha öne çıkıyor. Meclis'in bize verdiği görev, 'cinsel istismar detaylı olmak üzere diğerlerini de araştırın, alınması gereken tedbir varsa alınsın' şeklinde. Mevzuatta eksiklik var mı, yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı? kamu kurumlarının yapması gerekenler nelerdir ve uygulamada eksiklikler var mı? Ailelerin alabileceği tedbirler var mı? Bütün bunları üç ayda detaylı olarak araştıracağız."

Haber Ara