Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Arap Birliği 146. Dışişleri Bakanları Toplantısı

Arap Birliği 146. Dışişleri Bakanları Toplantısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-08 20:24:14

Arap Birliği 146. Dışişleri Bakanları Toplantısı
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye krizinin çözümü için Arapların sunduğu bir girişim olması gerektiğini söyledi.

Kahire'deki Arap Birliği 146. Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan Ebu Gayt, "Suriye krizinin çözümü için bir Arap girişimi bulmak ve Arapların rolünü etkili hale getirmek gerekiyor" dedi.

Filistin meselesine ilişkin ise Ebu Gayt, İsrail'in, iki devletli çözüme zarar vermek, barış sürecine geri dönme ve Filistin devletinin kurulma ihtimallerini yok etme hedefiyle ihlallerde bulunduğunu ve Yahudi yerleşim birimi inşa çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.


- Husilere müzakere masasına dönme çağrısı


Konuşmasında Yemen'deki duruma da değinen Gayt, ülkede meşruiyetin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin görevlendirdiği hükümete ait olduğunu vurguladı.

Gayt, Husilerden, ateşkese saygı göstermelerini, müzakere masasına geri dönmelerini ve kontrollerindeki bölgelere yönelik ablukayı kaldırmalarını istedi.

"İran'ın Arap ülkelerinin iç işlerine müdahalesinin" kabul edilemez olduğunu da belirten Gayt, bu müdahalenin, kaoslar ve mezhep çatışmaları doğurduğunu, son derece tehlikeli bir hava ortaya çıkardığını ifade etti.

Filistin ve İsrail arasında sonuncusu 9 ay süren barış görüşmeleri, Nisan 2014'te bir netice alınamadan sonlanmıştı.

Kuveyt'te BM arabuluculuğunda yapılan Yemen barış müzakereleri ise geçen ay askıya alınmış, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, "Buradan ayrılacağız ancak barış müzakereleri sürüyor." diyerek, "mekik turları" diye nitelediği görüşmelerin Riyad ve Sana'da başlayacağını belirtmişti.

Daha sonra Ahmed, barış müzakerelerinin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasına rağmen, taraflar nezdinde henüz bir sonuca ulaşılamadı.


Haber Ara