Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Antibiyotik direncine karşı 'katran' araştırması

Antibiyotik direncine karşı 'katran' araştırması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-16 18:40:36

Antibiyotik direncine karşı 'katran' araştırması
Anadolu topraklarında asırlardır antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirme özelliği dolayısıyla kullanılan katran, Üsküdar Üniversitesi'nin de destek verdiği bir projeyle araştırılacak.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, "Geçmişte ve Günümüzde Akdeniz'de Tıbbi Ağaç" isimli proje, Türkiye, Fransa ve Fas'tan üç üniversitenin iş birliğiyle yürütülecek.

Projede, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Türkiye yürütücüsü, Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu ise araştırmacı olarak yer alacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Konuk, yüzyıllar boyunca halk tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan katranın araştırılması için gerçekleştirilecek projede yer aldıklarını belirterek, projenin bilim dünyası açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Konuk, katranın ağaç, kömür, kemik ve öteki organik maddelerin damıtılmasıyla elde edilen koyu renkli ağır bir yağ olduğunu anlatarak, "Katran geleneksel olarak antihistaminik, antiseptik ve antimikrobiyal işlevleriyle hayvanların yaralarının tedavisi, haşerelerin kovulması, yılan, akrep gibi sürüngenlerle kenelerin uzak tutulması amacıyla kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

- "Üç bölgedeki katranlar incelenecek"

Proje kapsamında Akdeniz'de üç bölgede yetişen katranların inceleneceğini vurgulayan Konuk, proje kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ocak ayında başlayacak süreç dahilinde Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye'den sağlanacak katranların çıkarılma yöntemleri, halk tarafından kullanılma yolları ve amaçları belirlenecek. Arkasından değişik ağaç ve coğrafyadaki katranların kimyasal analizleri yapılacak. Ayrıca bu 3 bölgeden elde edilecek değişik katran örneklerinin toksisite çalışmaları tamamlanacak. Daha sora da genel bir değerlendirme yapılacak. Elbette burada amaçlanan insanın çağlar boyunca kazanımlarının günümüz teknoloji ve bilgi birikimiyle değerlendirilmesi yapılacak. Bu arada, elde edilecek verilerin 'translational science' verileri doğrultusunda hekimler tarafından uygulanması amaçlanmaktadır. Antibiyotik direncinin pik yaptığı ve yeni ilaçların olmadığı bir süreçte, kapanmayan yaraların tedavisi, antibiyotik direnci yüksek mikroorganizmaların ortadan kaldırılması açısından geleneğe dönmenin bir neden kapısı daha açılacak gibi görünmektedir."

Projeye, Türkiye'den Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fas'tan Marakeş Cadi Ayyad Üniversitesi ve Fransa'dan Marsilya Üniversitesi ortak olarak katılacak.

Projede, tedavi yönteminin moleküler temelleriyle fizyolojik özellikleri araştırılacak.

Haber Ara