Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ankara merkezli 'usulsüz dinleme' davası

Ankara merkezli 'usulsüz dinleme' davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-08 19:18:45

Ankara merkezli 'usulsüz dinleme' davası
Siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamları dahil 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün eski İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da arasında yer aldığı 50 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan sanıklardan Ahmet Şentürk, Teknik Takip Operasyon Şube Müdürlüğünde (TEKOP) polis memuru olarak 9 ay görev yaptığını, daha sonra komiser yardımcılığı sınavını kazanarak Bursa'ya gittiğini söyledi.

Şentürk, "Evrak memurluğu görevinden başka bir iş yapmadım. Matbu evrakları hazırlayıp imzalattım. İçerikleri görme gibi bir durumumuz yok" dedi.

Hazırlanan evrakları uygun olan memurun paraf ettiğini, kendisinin 11, diğer görevlilerin ise kendinden az parafı bulunduğunu belirten Şentürk, onların tutuksuz kendisinin tutuklu olduğunu, bunun da komiser yardımcısı olduğundan kaynaklanabileceğini söyledi.

Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tapeleri dinleme yetkim yok. Evrakta sahtecilik, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi bir suç işlemem söz konusu değil. Mesleğe yeni başlamış bir polisim. Örgüt kurmak veya yönetmek gibi bir çevrem olamaz. Son bir yıldır Los Angeles'taydım. Hakkımda bir soruşturma başladığını öğrenince dönüş yaptım. Kaçacak olsam gelmezdim. Sadece havaleyi hazırlayan, üst yazıyı hazırlayan bir polis memuru olarak çalıştım. Bana görev yaptığım sürece 'şu numarayı ekle' diyen de olmadı. Bu kendi başına bir suç. Suçsuzum tahliyemi talep ediyorum."

Eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç de savunmasında, 2009-2012 arasında İstihbarat Daire Başkanlığının bazı birimlerinde başkan yardımcılığı görevinde bulunduğunu, ilgili başkan yardımcısının yurt dışı görevlerde bulunduğu sırada yerine vekalet ettiğini söyledi.

Eski Başbakan Necmettin Erbakan ve bazı kişilerin usulsüz dinlenmesi yönündeki evrakı imzalamadığını ileri süren Akgüç, şöyle konuştu:

"İçerik evrakta hiçbir imzada parafım yoktur. Hiçbir evraka müdahalem yoktur. Hayatımın hiçbir yerinde sahte evrak sunmadım. Evraklar matbu bir evrak. Mahkeme sevk yazısı matbu kalıp. Dinleme talebi arkadaşlarımıza aittir. İçeriğinden sorumlu olan haber alma şube. Dinleme formunda isim, telefonlar yok, matbu bir evrak. Yıllık vekaleten baktığım 10 gün civarı. TEKOP şubesinden sorumlu olarak imzalamışım bunları. Başıma ne geldiyse görevime iade davası açtıktan sonra oldu. Hiçbir kimseye hukuksuz talimat vermedim, hiçbir kimsenin dinlenmesi talebinde bulunmadım."

Hiçbir cemaat, sivil toplum kuruluşuyla ilgisinin bulunmadığını savunan Akgüç, tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının ifadeleri tamamlandıktan sonra değerlendirmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Haber Ara