Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Amsterdam-Paris trenindeki silahlı saldırı

Amsterdam-Paris trenindeki silahlı saldırı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 11:52:38

Amsterdam-Paris trenindeki silahlı saldırı
Amsterdam-Paris seferini yapan hızlı trende etrafa ateş açarak üç kişiyi yaralayan kişinin saldırıyı "aç olduğu" için düzenlediği iddia edildi.

Fransız BFM televizyonuna konuşan Fas vatandaşı 25 yaşındaki Eyüb El Khazzani adlı saldırganın avukatı Sophie David, müvekkilinin niyetinin yiyecek bulmak olduğunu söyledi. David, müvekkilinin evsiz, fiziken ve ruhen oldukça zayıf olduğunu belirterek, Khazzani'nin saldırıda kullandığı silahı da Brüksel tren garı yakınlarındaki bir parkta bulduğunu ifade etti.

Silahı bulduğu parkta yaşayan Khazzani'nin birkaç gün sonra kalaşnikof marka silahı alarak diğer evsiz arkadaşıyla trene bindiğini belirten David, müvekkilinin tek amacının soygun yaparak "biraz para ve yemek bulmak" olduğunu dile getirdi.

Khazzani, cuma günü Amsterdam-Paris treninde etrafa ateş açmış, bu sırada trende bulunan ikisi asker dört yolcu tarafından etkisiz hale getirilmişti. Trende sivil halde yolculuk eden iki Amerikalı asker Alek Skarlatos ve Spencer Stone, elinde kalaşnikof bulunan Khazzani'yi etkisiz hale getirmiş, askerlere arkadaşları Amerikalı Anthony Sadler yardım etmişti.

Stone, olay sırasında hafif şekilde kolundan yaralanmış ve hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilmişti.

Khazzani'nin sorgusu devam ederken, Fransız yetkililer de olayla ilgili terör soruşturması açmıştı.

Olayın ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Khazzani'nin 2014'te Fransız ve İspanyol istihbarat birimlerinin listesinde terör şüphesiyle yer aldığını açıklamış ama soruşturmanın sürdüğünü, saldırının asıl nedeninin bilinmediğini söylemişti.

Fas vatandaşı olan Khazzani, 2007-2014 arasında İspanya'da yaşamış, ardından hayatına Brüksel'de devam etmeye başlamıştı.

- Hollande'dan madalya

Olayın meydana geldiği Fransa'nın Arras kenti belediyesi tarafında ise üç Amerikalı ve yine onlara yardım eden İngiliz vatandaşına onur madalyası verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Khazzani'yi etkisiz hale getiren Amerikalı ve İngiliz yolcuları Elysee Sarayı'nda kabul etti.

Hollande, bu sabah düzenlenen törenle dört yolcuya Fransa'nın en prestijli nişanı "Legion d'Honneur" vererek cesaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Saldırıda yaralananlardan iki kişinin hastaneden taburcu edildiği, bir kişinin tedavisinin sürdüğü açıklandı.

Haber Ara