Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Ameliyatla şeker hastalığını yendi, hayata yeniden tutundu

Ameliyatla şeker hastalığını yendi, hayata yeniden tutundu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-19 11:00:59

Ameliyatla şeker hastalığını yendi, hayata yeniden tutundu
Şeker hastalığını metabolik cerrahi sayesinde yenen 55 yaşındaki Mukadder Yetişkul, ameliyatın hayatında bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "8 Ağustos benim doğum günüm, hayatımın son 15 yılını yaşanmamış kabul ediyorum" dedi.

Yetişkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıl önce şeker hastalığına yakalandığını söyledi. Hastalığı yenmek için birçok doktora başvurduğunu anlatan Yetişkul, şekerinin çok yüksek olduğunu ve denenen tıbbi yöntemlere rağmen dengelenemediğini kaydetti.

Bu süreçte günlük olarak yüksek miktarda insülin ve 18 farklı hap kullandığını ifade eden Yetişkul, şekerinin 300-350'lerde seyrettiğini bildirdi.

Yetişkul, ameliyattan önce sürekli halsiz olduğunu, günlerini yatakta geçirdiğini ve 10 yaşındaki kızı İpek'in yaşıtlarıyla gerçekleştirdiği etkinliklere katılamadığını belirterek, "Bu ameliyatı olmayı kızım İpek için istedim" dedi.

Mukadder Yetişkul, 3 yıl önce başladığı tedavide olumlu sonuçlar elde edildiğini ve geçirdiği başarılı ameliyatın ardından sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Hastalığı döneminde yaklaşık 15 yıl oruç tutamadığını aktaran Yetişkul, "Daha önceleri doktorlarım, fiziksel olarak yeterli olamadığım için oruç tutmamamı söyledi. Bu yıl ramazan ayından önce kontrollerimi yaptırdım ve doktorum, oruç tutabileceğimi, hiçbir sakıncası olmayacağını söyledi. Ben de ilk kez bu yıl orucumu tutabildim" diye konuştu.

İpek Yetişkul da annesinin ameliyatla sağlığına kavuştuğuna işaret ederek, "Şimdi çok mutluyum. Annemle daha çok vakit geçiriyorum" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik de Mukadder Yetişkul'un yaşadığı şeker probleminin belli bir süreden sonra organlarına zarar verdiğini kaydetti.

Yetişkul'un ameliyat öncesi dönemde ciddi kilo problemi olmadığını ancak kan şekerinin çok yüksek seyrettiğini dile getiren Çelik, yoğun insülin kullanımı ve ilaç tedavisine rağmen Yetişkul'un kan şekeri oranının çok yüksek olduğunu bildirdi.

Obezite ameliyatlarında ince bağırsakların devre dışı bırakıldığını anlatan Çelik, şu bilgileri verdi:

"Obezite ameliyatlarında ince bağırsaklar yemek girişine kapatılır ve hastalar ömür boyu demir ve kalsiyum gibi vitaminlerin bağımlısı olurlar. Yani bir hastalık biter, birkaç yeni hastalık başlar. Bu sebeplere bağlı olarak hastada emilim bozukluğu meydana gelir. Yaptığımız metabolik cerrahi operasyonundaki en önemli nokta, hastada emilim bozukluğu gibi bir sorunun ortaya çıkmaması. Mukadder Hanım ameliyattan sonra ilaç kullanmadı. Metabolik cerrahi ameliyatlarıyla uzun vadede çok daha kalıcı sonuçlara ulaşmak mümkün. Mukadder Hanım ve kızı umarım artık uzun yıllar birlikte çok güzel zaman geçirecekler."

Haber Ara