Dolar

32,4599

Euro

34,7823

Altın

2.428,32

Bist

10.082,77

Almanya'da uzman doktora ulasma kolaylasti

Almanya'da uzman doktora ulasma kolaylasti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-17 22:24:08

Almanya'da uzman doktora ulasma kolaylasti
Alman sağlık sigortası şirketi AOK'nın Hessen Eyaleti Etnik Pazarlama Koordinatörü Necati Şuözer, ülkede son yapılan düzenlemelerle yasal sağlık sigortası kapsamındaki sigortalıların, uzman doktordan hizmet alımında artık 4 haftadan daha fazla bekletilemeyeceğini söyledi.

Şuözer, Almanya'nın Dietzenbach kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Fatih Camii'nde, Almanya'da 2016 yılında sağlık sisteminde gerçekleşecek değişikliklere ilişkin konferans verdi.

Almanya'da uzman doktor randevularında verilen uzun süreli tarihlerin önüne geçmek için randevu ayarlama işinin Alman Tabipler Odasının sorumluluğuna verildiğini aktaran Şuözer, "Almanya'da son yapılan sağlık sigortası düzenlemeleriyle yasal sağlık sigortası kapsamındaki sigortalılar, uzman doktordan hizmet alımıyla ilgili artık kanunen 4 haftadan daha fazla bekletilemeyecek" dedi.

Şuözer, yasal sağlık sigorta kapsamındaki sigortalıların söz konusu değişiklikten faydalanması için bazı şartları taşıması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acilen yapılması öngörülen bir sağlık hizmetinin gerekmesi ve bu işlev için bir sevk belgesinin olması gerekiyor. Ancak, göz doktoru ve jinekolog için sevk belgesine gerek yok. Ayrıca, küçük ve önemsiz rahatsızlıklarda ve rutin hizmet alımlarında söz konusu randevu alma hizmetinden yararlanılamıyor."

Hessen eyaletinde yaşayan ve yasal sağlık sigortası bulunan kişilerin 25 Ocak'tan itibaren bu hizmetten istifade edebilecekleri bilgisini paylaşan Şuözer, bu tarihin eyaletlere göre değişiklik gösterebileceğine dikkati çekti.

- Aile sigortası kapsamındaki yenilikler

Necati Şuözer, aile sigortası kapsamında aranan gelir seviyesi sınırı ve yeniliklerle ilgili de değişiklikler yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Aile sigortası hizmetinden faydalanıp düzenli geliri 415 avronun altında olan kişiler ve eşler aile sigortasında kalabilir. Aksi durumunda aile sigortasından çıkartılmak zorundalar. Bunun haricinde, bu yılın ocak ayı itibarıyla 'Hartz 4' isimli sosyal yardım ve işsizlik yardımı (ALG 2) alan kişilerin 15 yaş ve daha büyük aile fertleri artık aile sigortasından ücretsiz istifade edemeyecek. Bu kişilerin artık kendi sigortalarını yaptırması gerekecek."

-"2015'te yaklaşık 210 milyar avro harcandı"

Şuözer, Almanya'da yaklaşık 70 milyonu yasal sağlık sigortalı olmak üzere 81 milyona yakın sigortalı bulunduğunu ifade etti.

Ülkede yasal sağlık sigortası kapsamında 2015'te yaklaşık 210 milyar avro harcandığını dile getiren Şuözer, "Bu rakamda en büyük payı, yaklaşık 33,5 milyar avroyla doktorlara yapılan ödemeler oluşturuyor. Tek başına bu, şu anda Türkiye'nin genel olarak sağlık harcamalarına ayırdığı yıllık miktara denk geliyor" diye konuştu.

Haber Ara