Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Almanya'da mülteci ve yabancı karşıtlığı sorunu

Almanya'da mülteci ve yabancı karşıtlığı sorunu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 18:55:54

Almanya'da mülteci ve yabancı karşıtlığı sorunu
Almanya'nın bu yılın sonuna kadar 800 bin mülteciye kapılarını açacağını açıklamasının ardından ülkede aşırı sağcıların yeniden başlattığı protestolar hükümet kanadında tepkilere yol açtı.

Alman hükümetinin, yılın sonuna kadar 800 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki kararına tepki gösteren aşırı sağcıların hafta sonu Dresden beldesine yerleştirilmek istenen 250 sığınmacıya karşı protesto yürüyüşü düzenlemesi "yabancı karşıtlığı" konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Mülteci karşıtı grubun düzenlediği yürüyüşte çıkan olaylarda 31 polisin yaralanması ve yabancı karşıtlığının yeniden tırmandırılmak istenmesi tepkilere neden oldu.

- Hükümetten tepki

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert yaşanan arbedeyi "keskin" bir şekilde kınadıklarını ifade ederek, 'Aşırı sağcıların ve Neonazilerin nefret mesajlarını sığınmacı yurdu üzerinden yaymak istemeleri iğrenç' dedi.

Seibert, Federal Basın Merkezi'nde yaptığı açıklamada bazı ailelerin de çocuklarıyla birlikte koparılmak istenen yaygaraya destek olmalarının ise utanç verici olduğunu kaydetti.

Heidenau'daki sığınmacı yurdunu ziyaret eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise aşırı sağcılara 'bir milimetre dahi yer verilmemesi gerektiğini' söyledi. Bu yaygarayı koparan insanların Almanya ile alakası olmayan tipler olduğunu belirten Gabriel, bunlara polis ve savcılığın gereken cevabı vereceğini ifade etti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, yaşananları utanç verici olarak niteleyerek, 'Mültecileri aşağılayan veya onlara saldıran herkes hukuk devletinin getirdiği sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacak" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de büyükelçiler konferansında yaptığı konuşmada Saksonya eyaletinde yaşanan olaylara rağmen Almanya'nın dünyaya açık, hoşgörülü ve çoğulcu bir ülke kalmaya devam edeceğini söyledi.

- "PEGIDA'nın etkisi var"

Almanya'da daha önce de Freital, Leipzig ve Meissen gibi kentlerde sığınmacılar ve sığınmacı yurtlarına karşı saldırılar meydana gelmişti. Dün gece de Weissach im Tal'de sığınmacıların yerleştirileceği bir binada çıkan yangın nedeniyle bina kullanılamaz hale geldi. Savcılık kundaklama girişimi de dahil olmak üzere soruşturmayı tüm yönleriyle sürdürdüklerini açıkladı.

İlk olarak ocak ayında yaklaşık 15 bin kişi Lepzig'te Müslümanlara karşı yürüyüş yapmıştı. Haziran ayında ise Meissen kentinde sığınmacıların yerleştirileceği bir yurt yakılmak istenmiş ve sığınmacıların başka bir yere yerleştirilmelerine karar verilmişti.

Almanya İçişleri Bakanlığı da ülkede bu yılın ilk altı ayında sığınmacı ve mülteci yurtlarına karşı 202 saldırı olduğunu açıklayarak ülkede aşırı sağcıların yabancılara karşı işlediği suçlara dikkati çekmişti.

Hajo Funke adlı siyaset bilimci de Alman medyasına yaptığı açıklamada bu tür vakaların özellikle bu noktaya gelmesinde Dresden'de geçen yıl ortaya çıkan Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin etkisi olduğunu söyledi.

Alman medyası da ülkenin farklı kentlerinde sığınmacı ve mülteci yurtlarına karşı yapılan saldırıların Almanya'nın dünyadaki itibarını düşürdüğü yorumunda bulundu.

Haber Ara