Dolar

32,4157

Euro

34,6480

Altın

2.382,27

Bist

10.045,74

Aktif Tektonik Araştırma Grubu Çalıştayı

Aktif Tektonik Araştırma Grubu Çalıştayı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 13:05:38

Aktif Tektonik Araştırma Grubu Çalıştayı
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, bilimsel hazırlanan yönetmeliklere uyulması halinde depremden korkulmasına gerek kalmayacağını belirtti.

Deprem çalışmalarıyla tanınan jeolog Prof. Dr. Aykut Barka önderliğinde başlatılan Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) Çalıştayı'nın 19'uncusu, SAÜ'nün ev sahipliğinde başladı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki çalıştaya katılan Prof. Dr. Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 senedir düzenlenen çalıştayın bu yıl ilk kez üniversitelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Çalıştayda, 12 oturumda farklı konularda uzman katılımcıların deneyimlerini aktaracağını dile getiren Gülen, ülkedeki deprem ve aktif faylar konusunda yapılan son çalışmaları ele alacaklarını bildirdi. Gülen, "Amacımız, bilim adamları ve Kandilli, AFAD gibi kurumlarda çalışan teknik elemanların bir araya gelip, son bulgularını, araştırma sonuçlarını paylaşması. Bu bakımdan ülkemiz için çok önemli bir toplantı" dedi.

Gülen, çalıştayın özellikle Sakarya gibi sık sık depremden etkilenen bir kentte yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.

Depremden korunmak için binaların sağlam zemine yapılması gerektiğini ifade eden Gülen, evlerin deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesinin önemini vurguladı.

Türkiye'deki deprem yönetmeliğinin ne Japonya ne de Amerika'nınkinden eksik olduğunu belirten Gülen, "Yönetmelikler çok benzer ancak bizde maalesef uygulamalarda bazı problemler olabiliyor. Bilimsel olarak hazırlanan yönetmeliklere uyarsak depremlerden korkmamıza gerek kalmayacaktır, aynı Japonya'da olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

"Marmara Bölgesi'nin 2012-2015 güncel deprem aktivitesi", "Kuzey Anadolu Fay Zonu'nda aktif fay verilerinin fraktal analizi", "2000-2015 yıllarında Türkiye ve civarında meydana gelen depremlerin patlatma verilerinden ayırt edilmesi" gibi konuların tartışılacağı çalıştay, 3 gün sürecek.

Haber Ara