Dolar

32,2640

Euro

34,8081

Altın

2.412,30

Bist

10.279,43

AK Parti MYK Toplantisi

AK Parti MYK Toplantisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 02:02:25

AK Parti MYK Toplantisi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa sürecine ilişkin, "Maalesef siyasi tarihimizde çoğu kez gördüğümüz gibi bir kere daha milletin talebiyle başlayan, millet adına yetkili olan siyasi partilerin yürütmek durumunda olduğu bir süreç, yine millet adına yürütülen bir süreç, bir kere daha Cumhuriyet Halk Partisi tarafından sabote edilmiştir" dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde Merkez Yürütme Kurulu (MYK) sürerken düzenlediği basın toplantısında "Bu Meclisin yeni anayasa yapamayacağı, ancak anayasayı yenileyebileceği" şeklindeki sözlerin Meclisin kurucu irade vasfına bir saldırı olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin istediği zaman yeni anayasa yapma yetkisine, iradesine ve sorumluluğuna sahip olduğunu vurgulayan Çelik, "Çünkü milletten yetki almaktadır. Başka hiçbir odağın talimatıyla hareket etmez, milletin meclisidir, millet adına hareket etmektedir. Dolayısıyla anayasayı yenileme değil, sadece aynı zamanda yepyeni bir anayasa yapma konusunda da kurucu irade olan Meclisin iradesiyle toplumun iradesiyle hareket etme hakkı vardır" dedi.

Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun iki temel konuda çalışması gerektiğini belirterek, "Bir tanesi anayasa yapım sürecini yönetmek, ikincisi de yeni bir anayasa taslağını hazırlamak. Dolayısıyla bu çerçevede çalışmalarını sürdürecek ve aziz milletimizin iradesi doğrultusunda bunu toplumla paylaşacaktı. Aynı şekilde pek çok sivil toplum örgütü bu çalışmalara destek vermek için çalışmalar yapmaya başladılar ve anayasa süreci başlamış oldu. Maalesef siyasi tarihimizde çoğu kez gördüğümüz gibi bir kere daha milletin talebiyle başlayan, millet adına yetkili olan siyasi partilerin yürütmek durumunda olduğu bir süreç, yine millet adına yürütülen bir süreç, bir kere daha Cumhuriyet Halk Partisi tarafından sabote edilmiştir" diye konuştu.

CHP'nin "Başkanlık sistemi tartışılamaz, başkanlık sistemi tartışıldığı andan itibaren biz bu masada oturmayız" dediğini anımsatan Çelik, "Adı siyasi parti olan bir organizasyon, meşru bir sistemi tartışmaktan bile kaçıyor. Şunu net bir şekilde söylemek lazım. Parlamenter sistem ne kadar meşru ise başkanlık sistemi de o kadar meşrudur. Bunların her biri siyaset bilimi içerisinde, anayasa hukuku içerisinde yeri olan sistemlerdir" ifadelerini kullandı.

Bunları tartışma çağrısı yaptıklarını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Acaba kimin önerisi kuvvetler ayrılığı sistemini güçlendirecek şekilde bir öneri olarak halkın önüne çıkacak, kimin önerisi temel hak ve hürriyetleri daha güçlü bir şekilde garanti altına alacak, kim bu ülkede daha çok özgürlükçü bir devlet-toplum ilişkisini toplumun önüne koyacak, kimin anayasa ve sistem teklifi bu ülkede özgürlüklerin daha da artması, memleketin büyük problemlerinin çözülmesi için anayasayı bir referans sistemi olarak kurgulayacak, kimin sistemi, kimin önerisi daha çok yargı bağımsızlığını ve yargı tarafsızlığını karşılayacak ve kimin önerisi daha çok yürütmenin karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisini güçlendirip, denge denetim mekanizmalarını daha kuvvetli hale getirecek? Buyrun tartışalım. Bu tartışmanın sonunda acaba Cumhuriyet Halk Partisi'nin getireceği parlamenter sistem mi daha özgürlükçü bir sistem olacak? AK Parti'nin getireceği başkanlık sistemi mi daha özgürlükçü bir sistem olacak ve daha çağdaş bir sistem olacak? Bu açık bir şekilde toplumun önüne koyulacaktı ama şimdi tartışmaktan bile kaçan bir parti, karşısındakini ikna etmeye gücü yetmeyen bir parti, çağdaş normlarda bir anayasal sistemi savunmayan bir parti şimdi başkanlık sistemi anayasa komisyon masasına getirildiği için 'ben masadan kalkıyorum' diyor."

Bu durumun siyasetin doğasına aykırı olduğunu dile getiren Çelik, "Ben bunu tartıştırmam demek, Cumhuriyet halk Partisi'nin hala tek parti zihniyeti içerisinde son kararı kendisinin verdiğini zannetmesi demektir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin, AK Parti'nin hangi teklifi getireceğine ve anayasa uzlaşma komisyonunda neyin tartışılacağına karar vermek istediğini belirten Çelik, "Bu gerekçeyle bir kere daha miletin faydasına olacak bir tartışma Cumhuriyet Halk Partisi tarafından sabote edilmiştir" dedi.

- "Bu kötü bir siyasi alışkanlık maalesef bugünlerde yeniden nüksetti"

CHP'nin ana muhalefet partisi olduğunu hatırlatan Çelik, şöyle konuştu:

"(Ben masada olmayacağım, hiç birşey konuşmayacağım, konuşturmayacağım) demek üstelik de usulde aranması gereken mutabakatı esasa taşımak, zaten otoriter bir tavırdır. Esasta mutabakat ne zaman aranacak, 6 aylık süre içinde aranacak. Onun için herkes teklifini getirecek, herkes maddelerini ortaya koyacak ama şimdiden diyor ki, 'Ben usulde arayacağım mutabakatın bugün esaslarının da bir arada olması gerektiğini düşünüyorum' O zaman kimseye bir tartışma alanı bırakmıyorsunuz ki sistemin ne olacağına siz karar veriyorsunuz, neyin nasıl yönetileceğine siz karar veriyorsunuz. Bu kötü bir siyasi alışkanlık maalesef bugünlerde yeniden nüksetti."

CHP'lilerin 'Ankara'nın başkent olması, İstiklal Marşı, bayrak, bu konularda ta baştan karar verelim" dediklerini belirten Çelik, bu konularda zaten bir tartışma olmadığını, AK Parti'nin bütün bu değerlerin en büyük savunucusu olduğunu bildirdi.

- "AK Parti'nin iradesi ilk günkü kadar güçlü"

Vatandaşlara seslenen Çelik, "AK Parti'nin anayasa yapma iradesinin ilk günkü kadar güçlü olduğunu açık bir biçimde ifade ediyoruz. Genel Başkanımızın başkanlığında MYK'mız yeni anayasa yapma konusundaki irademizin güçlü bir şekilde vatandaşlarımızla, toplumumuzla, milletimizle paylaşılmasına karar vermiştir" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanının sürecin şeffaf yürütülmesi konusunda hassas olduğunu aktaran Çelik, önceki komisyonda da tartışmaların kamuoyuyla paylaşılmasının verimli olacağının ifade edildiğini hatırlattı.

Çelik, şunları kaydetti:

"Bu sebeple hiç polemiğe gerek yok. Bu son bir kaç haftadır ve özellikle son Anayasa Komisyonu toplantısındaki yani bugünkü toplantıdaki konuşmaların tutanaklarının açıklanmasını talep ediyoruz. Zaten bunlar şeffaftı, açıklandığı zaman da bir daha görülecek Cumhuriyet Halk Partisi'nin milletten gelen bir taleple, milletin talebi doğrultusunda başlayan bir komisyon çalışmasını her zamanki tutumuyla nasıl sabote ettiği."

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'nin meseleleriyle ilgili bir sözü varsa, bunu "kazanım" olarak gördüklerine işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız, Sayın Kılıçdaroğlu'yla olan her toplantısında ve her görüşmesinde şunu ifade etmiştir; 'İstediğiniz konuda istediğiniz arkadaşımız size gelip bilgi verebilir. Çünkü biz ana muhalefet partisinin sözünün kalitesinin yükselmesini istiyoruz, eleştirisinin kalitesinin yükselmesini istiyoruz. Güçlü bir muhalefet bizim için bir korku unsuru değil, tam tersine bir dinamizm unsurudur ama 'Ben masanın etrafında oturmam, benim söylecek sözüm yok, kendim söz söylemem, kimsenin de söylemesine müsaade etmem' gibi bir tavır olursa bu gayri siyasi bir tavırdır. Biz bu tavrı tanımayız. O sebeple de Mecliste bulunan diğer iki partinin iradesi aynen devam ediyorsa onlarla bu anayasa çalışmalarını yürütmeye hazırız. Bunu da açık bir şekilde AK Parti MYK'sı adına ifade etmiş oluyorum."

(Sürecek)

Haber Ara