Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay: (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-12 22:45:50

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay: (2)
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eden ve bir hükümet kurulsun yani kendisinin getireceği hani 45 gün dolduktan sonra kendisinin öngöreceği bir seçim hükümeti yerine oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye bir çaba sarf ediyor. Bunun için bir teşvik içinde" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "MYK toplantısında CHP ile bir koalisyon kurulması konusunda mı daha çok bir eğilim oluştu yoksa erken seçime gidilmesi mi? Süre konusunda 'bağlayıcı bir teklif olarak görmemek gerekir' dediniz. Dört yıl ısrarı CHP bunda devam ederse AK Parti'nin bu formüle yanaşması gündeme gelebilir mi yoksa bu görüş ayrılığı koalisyonun önüne engel olur mu" şeklindeki sorusu üzerine Atalay, kendilerinin samimiyet içerisinde yapıcı bir politika izlediklerini görüşmeleri de sonuç almak için yaptıklarını söyledi.

Görüşmeleri "Geniş yelpazede değerlendirmeler" şeklinde nitelediklerini belirten Atalay, "Yani bütün seçeneklerin masada olduğu bir görüşmedir yarınki onu ifade etmek istedim. Farklı seçeneklerde yarınki görüşmede değerlendirilecek" dedi.

"Sizin o farklı seçeneğiniz olası bir koalisyonda yine reform odaklı, örneğin yeni anayasa ve seçim barajı gibi konuların içinde olduğu ama daha kısa süreli bir koalisyon mudur? Bu yönde bir seçenek midir o dediğiniz seçenek" şeklindeki soru üzerine Atalay, görüşmeleri sınırlamamak gerektiğini, "geniş yelpaze" denildiğinde bir çok seçeneğin söz konusu olabileceğini, iki partinin düşüncelerinin yarın paylaşılacağını söyledi.

Bir başka gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma sürecine ilişkin 45 günlük sürenin esnemeyeceği yönündeki sözlerini hatırlatarak, "Bu da erken seçim ihtimalinin daha da yüksek olduğu yorumlarına neden oldu. Bugün içerideki hava da bu yönde miydi?" şeklindeki sorusu üzerine ise Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü ifadelerinin yanında bugünkü söylediklerinin de birlikte dikkate alınması gerektiğini belirtti.

"Cumhurbaşkanımız süreci yürütmeye çalışıyor" ifadesini kullanan Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiler ve görevler çerçevesinde, Meclis başkanlık divanı oluştuktan sonra en yüksek oy alan partinin genel başkanına hükümeti kurma görevini verdiğini anımsattı.

Atalay, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da hükümeti kurma konusunda büyük bir çaba gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız da sorular üzerine 45 güne, anasayal bir süre, dikkat çekmiş oluyor. Bu vesileyle şunları da ifade etmek istiyorum, kendisinin de muhtarlara konuşmasında ifade ettiği gibi 'Başbakan koalisyon kurmak istiyor da cumhurbaşkanı bunu engelliyor gibi yalan yanlış ifadeler dolaşıyor' diyor kendisi, biz de bunu aynen tekrarlıyoruz. Bu kurullarımızda, bu konular tabi bütün detayıyla, bütün boyutuyla hem ülkemiz için hem partimiz için faydaları, sakıncaları, hangi alternatifin neler doğurabileceği hepsi analiz ediliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın burada bu tür şeylerle suçlanmasını yanlış buluruz biz ve kendisinin aynen ifadesi bugün 'koalisyon görüşmelerinin hayırlı şekilde sonuçlanmasını diliyorum' diyor. Cumhurbaşkanımız orada hatta kendisinin şöyle bir politikası var biliyorsunuz, şu günlerdeki açıklamalarında da görüyorsunuz, Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eden ve bir hükümet kurulsun yani kendisinin getireceği hani 45 gün dolduktan sonra kendisinin öngöreceği bir seçim hükümeti yerine oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye bir çaba sarf ediyor. Bunun için bir teşvik içinde."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yarın ki görüşme en fazla bir saat sürer" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, "Daha önce de yapılan '4 yıllık bir koalisyona biz varız' açıklaması da var. Yarın CHP ile yapılacak görüşmelerden bu ifade sonrası bir koalisyon çıkmayacağı yorumlarına neden oldu. Bu yorumlara ne dersiniz" şeklindeki bir başka soruya ise Atalay, iki genel başkanın son görüşmelerinde ayrılırken bir araya gelerek, geniş yelpazede yüzyüze görüşme kararı aldıklarını anımsattı.

Önceden yapılan açıklamaların bazılarının taktik, bazılarının da farklı maksatlarla yapıldığını dile getiren Atalay, "Esas olan yarın ki görüşmeyi ve sonrasındaki açıklamayı beklemektir. Biz bütün bu söylenenleri, yazılanları veya o açıklamaları o şekilde anlamıyoruz. İyi bir hazırlıkla yarınki görüşmenin yine verimli geçmesi için hazırlığımızı yaptık, böyle bir gayret ve niyet içindeyiz. Başbakanımızla Sayın Kılıçdaroğlu'nun yarınki görüşmesini belirleyici olarak görüyoruz. Yani oradan çıkacak sonuç şu anda öncesiyle ilgili bir karar yok, öyle bir belirlenmiş açıklanacak da bir şey yok. Biz öyle görüyoruz" diye konuştu.

-"Görüşüp görüşmeme her genel başkanın kendi takdiridir"

Bir gazetecinin "MHP Genel Başkanı Devlet Devlet Bahçeli'nin yaptığı bir açıklama var. Özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın 'Cumhuriyet Halk Partisi'yle yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa MHP ile görüşme olabilir' yönünde açıklamaları olmuştu. Sayın Bahçeli'nin yaptığı bu açıklamada da bu görüşmeye kapılar kapandı. Dolayısıyla AK Parti eğer CHP ile bir görüşme yaptıktan sonra bir koalisyon çıkmazsa MHP'nin kapısını bu durumda çalacak mı, çalmayacak mı?" sorusuna Atalay, çalışmalara başladıkları zaman Başbakan Davutoğlu'nun son ana kadar bütün partilere kapılarının ve kanallarının açık olacağını, bütün partilerle görüşmelerin süreceğini söylediğini hatırlatarak, "Biz buna sadığız" yanıtını verdi.

Atalay, şöyle devam etti:

"Milliyetçi Hareket Partisi ile de ilgili arkadaşımızın bir kaç defa görüşmesi oldu, orada heyet başkanı olan Çalışma Bakanımız Faruk Bey'in görüşmesi oldu. Bu açıklamalar içinde Başbakanımızın şu açıklaması da önemli Cumhuriyet Halk Partisi'yle görüşmeden sonra MHP ile de tekrar görüşeceğini açıklamıştı, çok önceden. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin bugünkü bu değerlendirmesi o bütünü tabi içermiyor, yanlış bir ifade olarak görüyorum ben. Ama tabi görüşüp görüşmeme her genel başkanın kendi takdiridir. 'Bundan sonra görüşme olur mu Milliyetçi Hareket Partisi'yle' diyorsunuz, o partilerin kendi takdiridir."

Partilere kapılarını kapatmayacaklarını ve diyalog yolunu açık tutacaklarını anlatan Atalay, "Esasen her ülkede olduğu gibi ülkemizin de buna ihtiyacı var, bir araya gelmeye, paylaşmaya, ortak hükümet kurulur veya kurulmaz, ama ülkemizin meselelerini paylaşmaya, parlamento içinde birçok konuda işbirliği yapmaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla biz o niyetimizi ve o politikamızı sürdürüyoruz" dedi.

-"Her şey kamuoyunun gözü önünde oluyor, milletimiz görüyor"

Türkiye'nin önemli günlerden geçtiğini ve siyasi partilerin seçim sonrası bir hükümet kurmaya çalıştığını söyleyen Atalay, şunları kaydetti:

"Ülkemizin partileri, siyaset kurumu bir hükümet kurmaya çalışıyor ve bunu da vatandaşlarımız çok yakından izliyor. Şu günler devlet ve siyaset adamları için aslında sınav günleridir. Bunları vatandaşlarımız hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmaz, hiçbir açıklamayı burada değerlendirme dışı tutmaz. Esas olan milletimizin buradaki değerlendirmeleridir. Her şey kamuoyunun gözü önünde oluyor, milletimiz görüyor. Biz AK Parti olarak partiler arası gerginlik politikasını istemiyoruz, partiler arası diyalog, açık kapı ve paylaşmayı önemli görüyoruz ve bu politikamızı sürdüreceğiz. AK Parti'nin bu politikasının siyaset ortamımızda, siyaset atmosferimizde, siyaset kültürümüzde bir dönüştürücü rolünün olduğuna ve olması gerektiğine de inanıyoruz. Bu açıklamaları da biz böyle değerlendiriyoruz."

(Sürecek)

Haber Ara