Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

AİHM'den 'AB Temel Haklar Ajansı' kararı

AİHM'den 'AB Temel Haklar Ajansı' kararı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 21:32:59

AİHM'den 'AB Temel Haklar Ajansı' kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nda çalışırken sebepsiz yere işten atılan bir Hintlinin işe iade edilmesine ve geçen süre için tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkemenin İkinci Dairesi'nde görülen davaya göre, merkezi Viyana'da bulunan AB Temel Haklar Ajansı'nda çalışan Hint kökenli bir Avusturyalı, "mobbing ve ırkçılığa" maruz kaldığını gündeme getirdikten sonra, 2009 yılında sebep gösterilmeden işten atıldı.

Dava dosyasında "DD" olarak kodlanan Hintli, işyerinde mobbing ve ırkçılığa maruz kaldığı ve ardından haksız yere işten atıldığı iddiasıyla Viyana İş Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkemenin iddiaları reddetmesi üzerine, DD davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. Davayı inceleyen İkinci Daire, AB Temel Haklar Ajansı'nın davacıya verdiği "kınama cezasının kaldırılmasına, işine son verme kararının iptal edilmesine ve davacının uğradığı zararın tazmin edilmesine" hükmetti.

Irkçılık iddialarını reddeden mahkeme kararına göre, davacı DD'ye 200 bin avro tazminat ödenecek ve işe iade edilecek.

- "Karara saygılıyız"

AB Temel Haklar Ajansı Basın Sözcüsü Blanca Tapia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karara saygı duyacaklarını söyledi.

Tapia, mahkemenin "ırkçılık" iddialarını reddettiğine dikkat çekerek, "AB Temel Haklar Ajansı olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karara saygılıyız" dedi.

Merkezi Viyana'da bulunan Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı, 2007 yılında, Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı İzleme Merkezi'nin yerini aldı. Ajans, AB üyesi ülkelerde "ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, antisemitizm, kadına karşı şiddet, çocuk hakları ve adalete ulaşım" konularında araştırmalar yapıyor.

- Yüksel Yılmaz davasına emsal

Mahkemenin kararı, Avusturya kamuoyunda "Yüksel Yılmaz davası" olarak bilinen dava için emsal oluşturabileceği belirtiliyor.

Avusturya Devlet Demiryolları'nda (ÖBB) tren şefi olarak çalışan Yüksel Yılmaz, tanık olduğu ayrımcılık ve ırkçılık vakalarını belgeleyerek üstlerine bildirdikten sonra, sebep gösterilmeden Temmuz 2013'de işten atılmıştı. Viyana İş Mahkemesi'nde dava açan ve yaklaşık 2,5 yıldır adalet bekleyen Yılmaz, siyasi karar verilmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğini açıklamıştı.

Haber Ara