Dolar

32,3871

Euro

34,7596

Altın

2.395,17

Bist

10.208,65

AFAD Başkanı Oktay:

AFAD Başkanı Oktay:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-16 17:17:34

AFAD Başkanı Oktay:
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, uluslararası toplumun sahada yapması gereken yardımlarının "sözde kaldığını" belirtti.

Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişareleri Toplantısı'na katılmak için Cenevre'de bulunan Oktay, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Toplantıda, 8 bölgede bütün ülkelerdeki sorunların ele alındığı ve toplantıdan çıkacak sonuçlar ile İstanbul'daki zirveye bir yol haritası çizileceğini anlatan Oktay, şunları söyledi:

"Dünya genelinde 184 milyon yerinden edilmiş insan var. Sadece 2014'te yaklaşık 20 milyon kişi yerinden edildi. 60 milyon insan mülteci konumunda. Bizim coğrafyamızda Irak ve Suriye nedeniyle durum çok daha kötü. Bütün bu sorunlara bir Türkiye olarak çözüm bulunacağına inanıyoruz. Dünya İnsani Zirvesi, bütün bu problemlere rağmen ümidin yeşereceği, canlı kalacağı bir platform olacaktır. Türkiye de bütün dünya ile tecrübelerini bu platformda paylaşacak."

Dünya İnsani Zirvesi'nin BM Genel Sekreterliği bünyesinde ilk defa devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde Mayıs 2016'da İstanbul'da yapılacağını ifade eden Oktay, "Zirve için Türkiye'den daha iyi bir yer düşünülemezdi çünkü Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü insani faaliyetlerin boyutu tartışılmaz ve bu çok net bir şekilde ortada" diye konuştu.

Uluslararası toplumu insani yardımlar konusunda eleştiride bulunan Oktay, "Biz Türkiye olarak, insani yardımları en iyi şekilde yapıyoruz ama uluslararası camianın sahada yapması gereken insani yardımlar ne yazık ki sadece sözde kalıyor. Olaylar kendi sınırlarına fiziksel olarak ulaşana kadar hareke geçmediler. Umarız hem BM hem de AB ve diğer ülkeler üzerine düşeni yaparlar" değerlendirmesinde bulundu.

- "Yalan haberlerle AFAD'ı yıpratmayalım"

Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen Oktay, medyada çıkan AFAD'ın sadece 350 kilometreye kadar cenazeleri teslim edeceğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Oktay, şunları kaydetti:

"Bu patlamanın ilk anından itibaren sahadaydık ve sonrasında da cenazelerin kendi illerine kadar götürüldü, hatta her hangi bir şeye ihtiyaç olabilir diye defin anına kadar takip edildi. Biz hep devrede kaldık. Bazı haberler bize de geldi, '350 km'ye kadar götürürüz, sonrasında götüremeyiz' şeklinde ama böyle bir şey yaşanmamıştır. Cenazelerin hem hava hem karayolu ile taşınmasını teklif ettik. Cenazelerini karadan götürmek isteyenlere Türkiye'nin hangi ili olursa olsun her yere götürdük ve hiç bir sıkıntı yaşanmadı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün durumlarda vatandaşını asla yalnız bırakmaz. Nasıl ki uluslararası arenada dil, din, ırk hiç bir ayrım gözetmiyorsak yurt içinde de daha fazla hassasiyetle hizmet eden bir kurumuz. Dolayısıyla bu tür kurumları, AFAD'ı, sahada ter döken arkadaşlarımızı, yalan haberlerle yıpratmamak, incitmemek gerekir."

Haber Ara