Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 16:29:19

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarının telefonlarını dinlemek için Paris'te merkez kurduğu iddia edildi.

Liberation gazetesinde yer alan habere göre, dinleme merkezi Elysee Sarayı'na yaklaşık 400 metre mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği'nin en üst katında yer alıyor.

Büyükelçiliğin, dışarıdan içerisi görülemeyecek şekilde kamufle edilen son katında NSA'nın Özel İstihbarat Toplama Birimi'nin (SCS) görev yaptığı öne sürülen haberde, istihbarat biriminin 2004-2005 yılları arasında buraya yerleştirildiği, merkezin bulunduğu pencerelerin elektromanyetik sinyalleri alabilen özel bir kaplaması olduğu kaydedildi.

Haberde, Fransa'daki telefon iletişiminin uydu ve fiber optik kablolar aracılığıyla da dinlendiği iddia edildi.

Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve dün kamuoyuna duyurulan, "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı.

Liberation gazetesi tarafından da yayımlanan raporda, dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 10 Haziran 2011'de Fransa-Filistin ilişkileriyle ilgili bir görüşmesi de bulunuyor. Konuya ilişkin belgede, Sarkozy'nin dönemin Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile yaptığı özel görüşmede, büyük uluslararası aktörlerden gerekli desteği göremese de İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerini Fransa olarak ileriye taşıyacaklarını söylediği kaydediliyor.

Belgede, Sarkozy'nın Juppe'ye, BM, ABD, AB ve Rusya'dan oluşan dörtlü grubun, bu konuda Paris'in girişimlerine temkinli yaklaşacağı yönündeki endişelerini aktardığı da yer alıyor.

Belgelere göre, dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy, 2008 yılındaki bir konuşmasında, o dönem yaşanan küresel ekonomik krizin ancak kendisi tarafından çözülebileceği görüşünü dile getiriyor. Sarkozy, ABD'nin üzerine düşeni yapmadığını ancak Fransa'nın Avrupa adına üzerine düşeni yapacağını belirtiyor.

Haber Ara