Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AB Komisyonu üyesi Hahn Ukrayna'da

AB Komisyonu üyesi Hahn Ukrayna'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 17:36:58

AB Komisyonu üyesi Hahn Ukrayna'da
" Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn, Rusya'ya yönelik yaptırımların uzatılmasının sadece Ukrayna'nın doğusundaki durumla değil, Kırım ile de ilgili olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya gelen Hahn, Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde Poroşenko ve Hahn basına açıklamalarda bulundu.

Hahn, Rusya'ya karşı yaptırımların uzatılması veya kaldırılmasına ilişkin koşullar konusunda AB'nin tutumunun değişmediğini belirtti. Hahn, "Rusya'ya yönelik yaptırımların uzatılması sadece Ukrayna'nın doğusundaki durumla değil, Kırım ile de bağlantılı" dedi.

Hahn, bunun Ukrayna'yı desteklediğine ilişkin AB'nin net tutumunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Ukrayna'daki zor durumun çözümü için mali desteğin de gerekli olduğunu belirten Hahn, AB'nin yeni yardım paketi çerçevesinde Ukrayna'ya 600 milyon avroluk kaynağın birkaç hafta içerisinde ayrılabileceğini dile getirdi. Hahn, ayrıca AB'nin Ukrayna'da hukukun üstünlüğünün temin edilmesi için yaklaşık 70 milyon avroluk yardım sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Poroşenko da AB istişare heyetinin yanı sıra doğudaki krizin çözümüne yönelik imzalanan Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesini gözetleyecek AB heyetini ülkede iş başında görmek istediklerini kaydetti.

Poroşenko, ayrıca Ukrayna parlamentosunun AB'nin ülkeye sağlayacağı 1,8 milyar avroluk yeni yardım paketinin kabulünü onayladığını ifade ederek, bu çerçevede yeni yardım paketinin ilk diliminin yakın dönemde Ukrayna'ya sağlanacağını teyit etti. Poroşenko, AB'nin Ukrayna'ya sağladığı ekonomik destek ve insani yardımlarından dolayı Hahn'a teşekkür etti.

Johannes Hahn, başkent Kiev'deki temasları çerçevesinde ayrıca, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Ajvaras Abromaviçus ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi için 55 milyon avroluk yardıma ilişkin memorandum imzaladı.

Haber Ara