Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AB'de siginmaci krizi

AB'de siginmaci krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 20:01:45

AB'de siginmaci krizi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nın tehdit altında olduğunu belirterek, "Üye ülkelerde sınır kontrollerinin başlamasının maliyetinin çok fazla olacağı" uyarısında bulundu.

Juncker, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin, ülkesinin altı ay süreyle AB dönem başkanlığı sırasındaki öncelikleri ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın adından, AB Komisyonu başkanı olarak genel kurulda söz aldı.

Juncker, sığınmacı krizi ile birlikte üye ülkelerin birer birer sınırlarını kapattığını ve Schengen Anlaşması'nın tehdit altında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sınırlarda kontrolün tekrar başlatılmasının ekonomik maliyeti çok fazla olacak. Sadece İsveç ve Danimarka arasındaki köprüdeki kontrolün başlamasının maliyeti 300 milyon avro, AB içinde ulaştırma sektörünün sadece sınır kontrolleri yüzünden gecikmelerden doğan zararı ise 3 milyar avro civarında. Eğer iç pazarlar mağdur olmaya başlarsa, bir gün kendimize, 'ortak para birimine gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını' sormaya başlayabiliriz."

Juncker, sığınmacı krizi konusunda AB Komisyonu'nun sınır ve sahil koruması önerisinin AB Konseyi tarafından hemen incelenmeye başlanmasını da istedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte yaptığı konuşmada, ülkesinin altı ay sürecek AB dönem başkanlığı sırasındaki en önemli hedefinin sığınmacı krizine çözüm bulmak olacağını belirtmişti. Konuşmasında sığınmacı krizine geniş yer ayıran Rutte, üye ülkelerin, bu konuda üstlendikleri sorumlulukları vakit geçirmeden yerine getirmelerini istemişti.

Haber Ara