Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 19:45:47

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, 91 yaşındaki 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yayımlanan mesajda, Demirel'in hayatını kaybetmesi nedeniyle derin üzüntü duyulduğu kaydedildi.

"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz kardeşim" diyerek başlayan Aliev'in mesajında, "Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı, büyük devlet adamı ve politikacı Süleyman Demirel'in vefat haberi bizi derinden kederlendirdi. Süleyman Demirel, bütün hayatını Türkiye'nin refahına adadı. Demirel, Türk dilli halklar ve devletler arasında iş birliğinin geliştirilmesi için büyük katkı sağladı. Demirel, aynı zamanda Azerbaycan halkının gerçek dostu idi. Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinde verdiği destek ve Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin güçlendirilmesine yaptığı hizmetler Demirel'in Azerbaycan'a gönülden bağlılığını yansıtmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Kardeş Türkiye halkının kederini paylaştıklarını vurgulayan Aliev, Türk halkına, merhumun ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

- Nazarbayev de başsağlığı mesajı gönderdi.

Kazakistan Devlet Başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev taziye telgrafında, küresel düzeyde politikacı ve devlet adamı olarak bilinen Demirel'in vefatını öğrenmekten derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Demirel'in Türk halkı ve Türk dünyasının gururu olduğunu ifade eden Nazarbayev, şunları kaydetti:

"Sadık ve güvenilir arkadaş olarak Süleyman Demirel'e büyük saygı duydum. Sayın Demirel ile hep görüş alışverişinde bulunduk ve birçok yararlı girişimler başlatıp sık sık bir araya geldik. Kazakistan halkı mantıklı ve makul lider Demirel'i ve Kazakistan-Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi için yaptığı büyük bir katkıyı her zaman hatırlayacak. Kazak halkı adına Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a baş sağlığı diliyorum."

- "Demirel, saygıyla anılacak"

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de Erdoğan'a gönderdiği başsağlığı mesajında, Demirel'in adının çağdaş Türkiye'yi inşa eden en büyük isimlerin arasında tarihe yazılacağını ifade etti.

Demirel'in, Türkiye'de gördüğü saygıya benzer bir saygıyı dünyada da gördüğünü ve o saygıyla anılacağını belirten Plevneliev, uluslararası siyasetin simgesel otoritelerinden biri olan Demirel'in son nefesine dek kritik gündemin sorunları ile yakından ilgilendiğini kaydetti.

Plevneliev, Demirel'in, Bulgaristan'ın NATO'ya katılımı için Türkiye'nin verdiği desteğindeki rolünü vurguladı.

Haber Ara