Dolar

32,3805

Euro

34,5724

Altın

2.386,65

Bist

10.045,74

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 13:02:22

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı
6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) Kabil'de devam ediyor.

Konferansın ikinci gününde açılış konuşmasını yapan Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, Kabil hükümetinin, ekonomik işbirliğinin gelişmesine önem verdiğini belirterek, komşu ülkelerden de bölge ekonomisini canlandırıcı adımlar atmalarını beklediklerini ve bunun için siyasi iradenin gerekli olduğunu kaydetti.

Ülkesinin Asya'nın kalbinde bulunduğuna işaret eden Rabbani, "Biz artık dışarıdan gelen yardımlara bağlı kalmak istemiyoruz. Bunun yerine, ülkemizin ekonomik ve ticaret merkezi olması için mücadele ediyoruz. Orta vadede bu hayalin gerçekleşmesi için uğraşı veriyoruz. Önümüzdeki 10 yıl, dış politikamızın temeli ekonomi merkezli olacak" dedi.

Afganistan'ın hala terör kurbanı olduğunu ve teröre destek veren güçlerin de Afganistan sınırları dışında bulunduğunu dile getiren Rabbani, "Biz Kabil olarak, bölgesel ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesini istiyoruz zira bu vesile ile terörün yerini ekonomik faaliyetler alabilir" diye konuştu.

Rabbani, yüzyıllar boyunca savaşan ve 20'nci yüzyılda barış masasına oturarak bir birlik oluşturup dünyaya model olan Avrupa'nın örnek alınabileceğini de sözlerine ekledi.

- "Yatırımcıları Afganistan'a bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani de ekonomik darboğazdan geçen Afganistan'ın dostlarının bu konferansa iştirak etmesine büyük önem verdiklerini ifade ederek Orta Asya ekonomisinin artık gelişmeye başladığını söyledi.

Afgan lider, Afganistan'ın konumu itibariyle Orta Asya ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında bir köprü vazifesi görebileceğini yineledi. Gani, hükümetin gelecek süreçte yüzlerce yeni projeyi hayata geçireceğini dile getirerek yatırımcıları ülkesine davet etti.

Hükümet olarak yolsuzluğa karşı savaş açtıklarını ve her şeyin artık Cumhurbaşkanlığı Sarayı tarafından takip edildiğini anlatan Gani, yabancı firmaları korkmadan Afganistan'da yatırım yapmaya çağırdı.

- "Güvenlik olmadan ekonomik gelişim olamaz"

Tacikistan Dışişleri Bakanı Aslov Sirodjidin Muhridinovich de güvenlik sağlanmadan ekonomik anlamda bir gelişmenin söz konusu olamayacağını belirtti.

Güvenliğin sağlanması için de bölge ülkelerinin sınır ötesi işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Tacik bakan, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin artması için planlanan demir yolu projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, "Ekonomik refah düzeyi arttıkça terör de zayıflar" ifadelerini kullandı.

- "Kabil hükümeti ile Taliban arasında aracı olabiliriz"

Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov ise Aşkabad'ın, Kabil hükümeti ile Taliban arasında yeniden başlaması öngörülen barış müzakereleri için aracı olabileceğini söyledi. Sadykov, Kabil yönetimine çağrıda bulunarak ülkedeki terör sorunun barışçıl ve diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

- Pakistan: Afganistan'la işbirliğimiz sürecek

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı Sartaj Aziz de ülkesinin bölgesel ekonomik işbirliğini desteklediğini dile getirdi.

Aziz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pakistan olarak komşu ülke Afganistan ile aramızdaki sorunları aşmaya çalışıyoruz. RECCA çatısı altında ekonomik alandaki işbirliğimizi artırarak iki ülke arasındaki transit geçiş konusunda mevcut sorunları ortadan kaldırmak için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca Peşaver ile Celalabad'ı birbirine bağlayacak demir yolu hattı da önümüzdeki yıl içinde tamamlanmış olacak."

Bugün sona erecek konferansa, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 ülke heyetinin yanı sıra 40 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası yetkilileri katılıyor.

Haber Ara