Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi' İmza Töreni

'4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi' İmza Töreni

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 14:21:10

'4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi' İmza Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığıyla, Başbakanlığıyla, bakanlıklarıyla, tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan, çalışan, üreten bir ülke olarak yeni Türkiye yolunda, büyük Türkiye yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Rixos Grand Ankara Otel'de düzenlenen "4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi" İmza Töreni'nde, 4 milyar avroluk IMT yetkilendirme belgesi imza töreniyle yeni bir sevincin, yeni bir heyecanın hep birlikte yaşandığını, bugün 2 milyar avroluk bir paranın Hazineye girdiğini söyledi.

Asıl Türkiye'nin bu olduğunu ama bunu gördükleri halde görmemezlikten gelenler bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlar yine olacak, bunu biliniz. Çünkü içimizdeki hasımlar maalesef hiçbir zaman eksilmiyor. Dışarıdakilere zaten 'normaldir' diyoruz ama içeridekilere ne oluyor? İkide bir söyledikleri şey şudur; 'acaba ne yaptılar söylesinler'. Çok fazla şey konuşmaya gerek yok. Ben sadece bugün 5, 6 tane örnek verdim. Eğitimde yapılanlar, sağlıkta yapılanlar, adalette, emniyette, ulaşımda, tarımda, tüm bu alanlarda yapılanlara baktığınız zaman her şey ortada. Fakat ne söylersen söyle, ne anlatırsan anlat, kulak var ama duymuyor."

Erdoğan, Türkiye'nin adını sadece terör ve krizle ananların, tüm bu başarıları ve bu güzel gelişmeleri gölgelemenin peşinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizdeki istikrar ve güven ikliminden rahatsız olanlar, 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan belirsizlik ortamını ve yaşanan terör olaylarını da bahane ederek bizi bu asli gündemimizden uzaklaştırmanın çabası içerisine girdiler. Ama biz bu oyuna gelmeyeceğiz, hedeflerimizden asla uzaklaşmayacağız. Cumhurbaşkanlığıyla, Başbakanlığıyla, bakanlıklarıyla, tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan çalışan, üreten bir ülke olarak yeni Türkiye yolunda, büyük Türkiye yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz."

- "4 milyar avro, potansiyeli gösteriyor"

Erdoğan, elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin yaşadığı büyük atılımın en bariz örneği olduğunu vurgulayarak, ülkenin 1980'li yıllarda özellikle 1G ile 1998'de yaygın olarak 2G ile 2009'da da 3G ile tanıştığını anlattı.

Nisan ayında Türk Telekom'un 175. yıl dönümü etkinliği töreninde sadece 4G'ye yönelik yatırım yapılmasını doğru bulmadığını, doğrudan 5G'ye hazırlık yapılması gerektiğini ifade ettiğini anımsatan Erdoğan, "Tabii katılanlar oldu, katılmayanlar oldu. Fakat ben bu düşüncemde ısrarlıydım. Bu teklifim üzerine 4G ihalesi, 5G'nin altyapısını kapsayacak şekilde 4.5G olarak revize edildi" dedi.

Erdoğan, ağustos ayındaki ihalede 4 milyar avro gibi ciddi bir rakamın ortaya çıkmasının, sektörün Türkiye'deki potansiyelini göstermesi bakımından çok önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin 2000'li yıllardan bugüne kadar mobil haberleşme sektöründe katettiği mesafeye bakıldığında, bu potansiyelin rahatlıkla görülebileceğini, şaşırtıcı bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 2000 yılında 14.7 milyon olan mobil telefon abone sayısının geçen ay itibariyle 73 milyona çıktığına dikkati çeken Erdoğan, 2003 yılında 20 bin olan geniş bant internet abone sayısının da 47 milyona ulaştığını bildirdi.

Erdoğan, fiber abone sayısında 2009'daki 150 bin rakamından 1, 6 milyonu geçen bir noktaya gelindiğini belirtti. Erdoğan, 2004'te mobil şebekelerde abone başına 67 dakika olan aylık ortalama konuşma süresinin, bugün neredeyse 400 dakikayı bulmasının, vatandaşların bu imkanı en iyi şekilde değerlendirdiğini gösterdiğini söyledi.

Sadece insanların değil, makinaların mobil internet üzerinden iletişiminin de giderek yaygınlaştığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'de 3 milyona yakın makinanın mobil şebekeler üzerinden birbiriyle iletişim halinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu gelişmelerin Türkiye bilişim sektörünün piyasa büyüklüğünü geçen yıl sonu itibariyle 70 milyar liraya çıkardığına işaret ederek, sektörün, istihdam bakımından da geçen yıl sonunda ulaştığı 103 binin üzerinde çalışanıyla önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı.

-"Teknolojiyi üreten ülke"

Cep telefonu, bilgisayar, internetin lüks olmaktan çıktığını, ihtiyaç haline dönüştüğünü artık herkesin gördüğünü ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdü:

"O araçların, bu imkanların olmadığı bir hayatı tahayyül etmekte artık zorlanıyoruz. Tüm dünyanın son hızla ilerlediği bu yarışta bizim geri kalmamız söz konusu olamaz. Kendimiz için olmasa bile gelecek nesiller için bu yarışta önlerde yer almak mecburiyetindeyiz. Bugün belgelendirme töreninde bulunduğumuz 4.5G ve en kısa sürede geçeceğimizi ümit ettiğimiz 5G altyapıları bu bakımdan gerçekten çok önemli. Daha hızlı, daha kaliteli ve daha yaygın mobil internet erişiminin hayatımızda çok köklü değişiklikler yapacağı görülüyor. Az önce de ifade edildi; akıllı evler, akıllı şehirler, enerjiden lojistiğe, bankacılıktan eğitime kadar tüm sektörlerde devrim niteliği taşıyan akıllı sistemler hiç şüphesiz hepimize yeni ufuklar açacaktır.

Tabii beni bunlar kadar heyecanlandıran bir diğer önemli husus da özellikle işletmecilere 4.5G şebekelerini inşa ederken yerli ürün kullanma ve ülkemizde araştırma, geliştirme faaliyeti yürüten şirketlerden ürün alma zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Bu kapsamda 4.5G teknolojisi tabanlı baz istasyonları bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve ASELSAN arasında imzalanan ULAK projesi sözleşmesine göre tamamen ülkemizde geliştirilecek ve üretilecektir. Böylece ülkemiz daha sonraki süreçlere uygun ürün geliştirme, üretme ve ihraç etme altyapısına da kavuşmuş olacaktır. ULAK projesinin ülkemize 5 milyar doların üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. Bu tür gelişmelerin bizi teknolojiyi tüketmenin yanından üreten ülke olma hedefimize adım adım yaklaştıracağına inanıyorum."

(Bitti)

Haber Ara