Dolar

32,3524

Euro

34,7299

Altın

2.406,15

Bist

10.097,39

4,5G İhalesi

4,5G İhalesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 18:42:14

4,5G İhalesi
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Turkcell olarak, Türkiye'nin en hızlı, en yüksek kapasiteli, bugünkü fiber hizmetinden bile daha hızlı mobil servisini vermek için cansiperane bir şekilde çalışacağız ve inşallah 1 Nisan 2016'da hizmete sokacağız. 4,5 G hepimize hayırlı olsun" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi'nin ardından konuşan Terzioğlu, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmak için telekominikasyon sektörüne düşen önemli görevler olduğunu belirtti.

Telekomünikasyon sektörünün ham maddesi olan spektrum ihalesini adil bir ortamda, centilmence ve güzel bir rekabet içerisinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Terzioğlu, "Türkiye'nin bu önemli değerini Türk halkının hizmetine sunmak için bize daha çok görev düşeceği için çok mutluyuz. Turkcell olarak, Türkiye'nin en hızlı, en yüksek kapasiteli, bugünkü fiber hizmetinden bile daha hızlı mobil servisini vermek için cansiperane bir şekilde çalışacağız ve inşallah 1 Nisan 2016 'da hizmete sokacağız. 4,5 G hepimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Finansman planlanmasına ilişkin bir soru üzerine de bu projenin lisans bedelleri ve teknolojik yatırımları için gerek öz kaynaklarından gerekse borçlanmak suretiyle her türlü kaynağı hazırlamış durumda olduklarını belirten Terzioğlu, "Bu konuda farklı bir yaklaşımımız olmayacak. Finansmanı konusunda kafamızda bir model var, onu uygulayacağız" dedi.

- "13 yıl bize göre kısa ama..."

İhalenin 13 sene ile kısıtlı olmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Terzioğlu, şunları kaydetti:

"En başından beri bu ihalenin gerçekleşmesinde ve şekillenmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Başbakana, Ulaştırma Bakanımıza ve Eski Ulaştırma Bakanlarımıza, BTK'ya sağladıkları diyalog ortamı için çok teşekkür ederim. Bu, diyalog sırasında tartışılan konulardan bir tanesiydi. Telekom sektörünün verimli bir şekilde yatırım yapılabilmesi ve bu yatırımlarını sürdürülebilir halde devam ettirebilmesi için uzun vadeli düşünülmesi lazım. Bu konu, 13 yıl bize göre kısa ama bu şekilde takdir edilmiş, eminim önümüzdeki dönemde diyalogla telekom sektörünün 2023 hedeflerine daha etkin bir şekilde katkı sağlması için elimizden geleni yapacağız, tartışacağız ve bu süreyi de bu çerçevede değerlendireceğiz. "

Terzioğlu, mevcut telefonların bu teknolojiye hazır olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de müşterilerinin yaklaşık yüzde 50'sinin elinde akıllı cihazlar bulunduğunu, bunların da üçte birinin 4G ve 4,5G teknolojisine hazır olduğunu gördüklerini vurguladı.

- 10 kat hızlı mobil internet hizmeti

Bu teknolojinin şu anda sağladıkları hızların en idealinin 10 katı daha hızlı mobil internet demek olduğunun altını çizen Terzioğlu, "Bu bahsettiğimiz mobil internet bugün evlerimizde alışık olduğumuz normal fiberin de katbekat üzerinde hızlı olacak. Bugün aldığımız kapasite ile 375 megabit hıza erişebileceğimizi ve bu kapasiteyi yeterli bir şekilde Türk halkının hizmetine sunabileceğimizi görüyoruz ve bu açıdan çok mutluyuz. Bu şu demek; artık birinci ekran, televizyonlar değil, ellerinizdeki akıllı cihazlar olacak. Bu akıllı cihazların küçükleri, orta boyları ve büyükleri olacak. Gerçek bir video, öğrenim, eğlence, eğitim ve sağlık hizmetlerine bu akıllı cihazları kullanarak erişime hazır olmamız lazım. Biz de bu alanda sorumluluk aldığımız için mutluyuz" şeklinde konuştu.

Terzioğlu, ihalenin avro cinsinden yapılması ve dolar ve avro kurlarının artmasına ilişkin bir soru üzerine de dünyanın şu anda içinde bulunduğu volatilitenin daha önce görülmemiş bir volatilite olduğunu belirterek, "Hatta bunun hesaplandığı VIX endeksi (Volatilite endeksi) şu güne kadar gelmiş en yüksek noktalarından bir tanesinde. Bunu dikkatle değerlendiriyoruz, izliyoruz. Biz şirket olarak bu gibi durumlara hazırız, bunun simülasyonlarını, senaryo çalışmalarını yapıyoruz. Geldiğimiz durumda yüksek bir kur noktasındayız ama bunların da hazırlıklarını yapmış durumdayız" ifadesini kullandı.

Terzioğlu, başka bir soru üzerine de yaklaşık son 4 yıllık dönem içerisinde "T" serisi adı verdikleri ve Turkcell'in kendi dizayn ettiği, kendi ürettiği ve kısmen Türkiye'de üretebileceği çok daha ucuz, çok daha doğru fiyat noktasında olan telefonları pazara sunduklarını dile getirdi.

Bundan sonra tüketicinin aldığı fayda ve bunun maliyetinin de mümkün olduğu kadar tüketicinin lehine değişeceğine dikkati çeken Terzioğlu, "Telekominikasyon sektörünün Türkiye'deki vergilendirilmesi tüketicinin bazı hizmetlere Avrupa ve dünyadaki benzerlerinden daha yüksek fiyat ile ulaşmasına sebep oluyor. Bu bahsettiğim kamu ve özel sektör diyaloğu ile ele alınması gereken konulardan bir tanesi" dedi.

Haber Ara