Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Ağzınıza acı su geliyorsa dikkat

Mide fıtığı, midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkmasına denir.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-08 06:57:38

Ağzınıza acı su geliyorsa dikkat

Mide fıtığı, göğüs ve karın boşluğunu ayıran diyafram kasında yer alan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkmasına denir.

BELİRTİLERİ

Mideden yukarı, göğüste yayılan yanma ve ekşime.

Ağız içine acı-ekşi su ya da yiyeceklerin gelmesi.

Ses kısılması. Tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları

Dişlerde erozyon

Boğazda dolgunluk hissi

Sık sık boğaz temizleme ihtiyacı

Ses kısılması

Ses tellerinde polip veya nodül

Müzmin öksürük

Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım

Tekrarlayan zatürre

Uykuda solunum bozukluğu

TANI

Genelde tanı tesadüfen, başka bir nedenle tetkik yapılırken konuyor. Aslında fıtıkta şikâyete yol açan neden daha çok reflüdür. Hastada reflü belirtileri görülür.

TEDAVİ

Mide fıtığını tamamen geri çeviren bir ilaç yok. Orta yaşın üzerinde hiçbir belirti vermeyen tesadüfî bir fıtık bulunduğunda hastaya sadece basit tavsiyelerde bulunuluyor. Bunlar reflüde söylenen tavsiyeler. Bazı gıdalardan uzak kalınması gerekiyor.

Çikolata, tereyağı, kahve ve çok asitli yiyecekler yasaklanıyor. Sigara kesinlikle içilmemesi gerekiyor. Çünkü sigaranın mide boşalmasına ve asit salgısına doğrudan etkisi var. Hastalara bir başka öneri de gece yatarken gövdelerinin üst kısmını yüksekte tutmaları. Bunu yapmak için de ya yatağın şiltesinin ya da yatağın üst kısmının altına bir yükseltici koymaları gerekiyor. 45 derece eğimle sırtı dik tutarak yatılması tavsiye ediliyor. Gerekirse ileri tetkiklerden sonra operasyon önerilmektedir.

TAVSİYELER

Yaşam tarzında yapılacak bir takım değişikliklerle reflü şikâyetlerini azaltmak mümkün.

İşte reflüye karşı yapabilecekleriniz: Fazla kilolarınız varsa bunlardan kurtulun. Yemeklerinizi küçük ve sık öğünler halinde yemeye dikkat edin. Yiyecek ve içecekleri çok sıcak tüketmeyin. Yüksek ısı yemek borusunda hasar oluşturabilir. Yemekten sonra 2-3 saat süreyle yatmayın veya egzersiz yapmayın. Belinizi sıkacak korse ve kemerleri kullanmayın. - Dar, rahatsız kıyafetler giymeyin. Sigara alışkanlığınız varsa bırakın.

Haber Ara