Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

'Afganistan'a demokrasiyi İran götürebilir'

Yazar C. Christine Fair, İran ve ABD arasındaki nükleer müzakereleri değerlendirirken önemli bir öngörüde bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 00:30:38

'Afganistan'a demokrasiyi İran götürebilir'

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

National İnterest yazarı C. Christine Fair İran ile ABD'nin işbirliği konusunda yazdığı yorum yazısında ABD'nin Afganistan konusunda İran'ı müttefik alması gerektiğini söyledi. Yazar İran ile yapılan anlaşmanın tarihi bir öneme sahip olduğunu savunurken Afganistan konusunda Pakistan tercihinin yanlışlığına işaret etti.

"İran ile yapılacak olan anlaşma Amerika'ya 11 Eylül'den bu yana Afganistan'da yapageldiği hataların telafisi için tarihi bir fırsat sunuyor. Saldırının ardından Afganistan'a gittiğimizde kazançlı çıkmamızı sağlayacak tek bir ülkeye güvenmeyi seçtik: Pakistan. Afganistan'a karşı yürttüğümüz savaşta ikmal için Pakistan'a olan bağımlılığımız, bizi binlerce Amerikan askeri ve daha fazlası Afgan halkının hayatına mâl olacak ikili bir oyuna sürükledi" diyen Christine Fair İran ile anlaşmanın Ortadoğu egemenliği konusunda ABD için nasıl bir fırsat teşkil ettiğini Muhammed Hatemi örneği ile açıklamaya devam etti. "Bazı Amerikan yetkilileri başka alternatifimizin olmadığını söyledi. Oysa ki olabilirdi: İran. İran'ın eski devlet başkanı Muhammed Hatemi savaşımızı ve Afganistan'ı ıslah etme çabamızı fazlasıyla destekledi"

Fair'in yazısındaki Pakistan ve İran mukayesesi kısmı ise ABD ile Pakistan ilişkilerinin göründüğü kadar güvenilir olmadığını anlatırken İran'ın ABD ile birlikte Afganistan'a "demokrasi götürme ısrarı" politik açıdan iki ülkenin yayılmacı hedeflerinin okuması olarak göze çarptı. Fair bu konuya yazısında şu şekilde yer verdi: "İranlılar 2001'de Bonn'da düzenlenen konferansta Afganistan stratejimizi kurmakta bize yardım etti ve hatta Afganistan anayasasına “demokrasi” kelimesini koymamızda ısrarcı oldu.

İran'ın ABD ile birlikte Afganistan'a "demokrasi götürme" işbirliğini daha da açık şekilde Hatemi'nin verdiği destekle vurgulayan Fair, İran'a güvenmemenin Pakistan'ın ihanetine neden olduğunu ifade etti. National İnterest'teki yazısının son kısmında "İran ayrıca Bender Abbas ve Çabahar limanlarından, Afganistan'daki askerlerimizi ikmal etmemize izin verdi. Eğer biz Hatemi'nin bu desteğini elimizden kaçırmasaydık, daha fazla seçeneğimiz olacak ve sadece Pakistan'ın ihanetine bağlı kalmayacaktık" ifadelerine yer veren Christine Fair Bush yönetimini suçladı ve ABD ile İran'ın Afganistan'a demokrasi götürmek için işbirliği yapmamasını büyük bir hata olarak niteledi.

Haber Ara