Dolar

32,5860

Euro

35,0210

Altın

2.457,15

Bist

9.772,87

Abdülmecit Efendi'nin 'çıplak' resmini gördünüz mü?

Abdülmecid Efendi, iyi derecede Fransızca bilen, keman, piyano, viyolonsel ve klavsen konusunda muazzam bilgisi olan, bununla beraber binicilik, avcılık, güreş gibi spor dalları ile de uğraşan bir insan. 'Nü tarzı' Avludaki Kadınlar resmi ise 1 milyon 600 bin liraya satıldı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-07 21:06:03

Abdülmecit Efendi'nin 'çıplak' resmini gördünüz mü?

Osmanlı padişah ve şehzadeleri tam donanımla yetiştirildiler. Sosyal ve kültürel yönden kendilerini yetiştirerek devleti en iyi şekilde yönetme ve topluma hitap edebilme gayretinde olan sultanlar edebi yönden de çok sayıda eserler vermişlerdir.

Osmanlı'da son halife ve Osmanlı veliahtı Abdülmecid Efendi de bu kişiliklerden.

Sağlam bir ressamdı

Kültürel ve sosyal yaşamda etkin rol oynamış olan ressam Abdülmecid Efendi, Sultan Abdülaziz'in oğlu. Şehzade, hanedanın son veliahtı ve halifesi olarak Osmanlı aydınlanmasının ve modernleşmesinin simgelerinden. Akademik anlamda bir sanat eğitimi almayan Abdülmecid Efendi, çocuk yaşta askeri ve dini eğitim görmüş, binicilik, avcılık, eskrim ve nişancılıkta ustalaşmış, resme ve müziğe özel bir ilgi duymuştur. Fotoğraf, gravür gibi kaynakları, saray koleksiyonunu, anatomi ve sanat kitaplarını okuyup incelemiş, sanat ve kültür adamlarına, etkinliklerine destek vermiştir.

Resim ve piyano eğitimi için öğrenci gönderdi

Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerini bilen Abdülmecid Efendi, mimarlık, tarih ve edebiyata merak duymuş, dönemin yayınlarını izlemiş, kütüphanesini çeşitli yerli ve yabancı kitaplar ve takip ettiği süreli yayınlarla zenginleştirmiştir.
II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Avrupa ülkelerini ziyaret etme olanağı bulmuştur. Tarihi, sosyal ve siyasi konularla ilgilenen Abdülmecid Efendi, Fransa'ya resim ve piyano eğitimi için çok sayıda öğrenci göndermiştir.

Sergileri ihmal etmedi

Ermeni Kadınlar Birliği, Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, Pierre Loti Cemiyeti, Osmanlı Dostları Cemiyeti, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, gibi toplumsal, kültürel ve sanatsal örgütlerin içinde yer almış, çoğunun fahri başkanlığını yapmış, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin, 1911-1914 yılları arasında çıkarttığı gazeteye destek vermiş, 1901, 1902 ve 1903'te açılan İstanbul Salonları, ilki 1916'da düzenlenen Galatasaray Sergileri onun himayesinde gerçekleşmiştir.

Paris'te vefat etti

1868 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda doğan bir isim Türk resim tarihine önemli bir iz bırakmıştır. Abdülmecid Efendi, iyi derecede Fransızca bilen, keman, piyano, viyolonsel ve klavsen konusunda muazzam bilgisi olan, bununla beraber binicilik, avcılık, güreş gibi spor dalları ile de uğraşan bir insan.1944 yılında Paris'te hayatını kaybetmiştir. Naaşı ise daha sonra Medine'deki Cennetül-Baki Kabristanı'na nakledilmiştir.

1 milyon 600 bin liralık tablo

Osmanlı'nın son halifesi ve Osmanlı veliahtı Abdülmecid Efendi'nin “Avludaki kadınlar” isimli yağlıboya tablosu da nü formatında. Halife Abdülmecid Efendi'nin bugüne kadar nerede olduğu bilinmeyen ve birçok makale ile röportaja konu olan ‘Avluda Kadınlar' tablosu,Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleştirilen müzayedesinde 1 milyon 600 bin liraya alıcı bulmuştu

 

Haber Ara