Dolar

32,4914

Euro

34,5938

Altın

2.500,52

Bist

9.548,09

ABD, Yemen'de El Kaide operasyonu yürütüyor... Peki Turmp'ın amacı ne?

Yemen'de El-Kaide operasyonlarını takip eden gazeteci Abdurrezzak el-Cemel, operasyonun amacının 'El-Kaide liderleri hakkında bilgi sahibi olan birisini sağ olarak ele geçirmek' olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 14:26:07

ABD, Yemen'de El Kaide operasyonu yürütüyor... Peki Turmp'ın amacı ne?

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

ABD, Yemen'de Beyda kentinin Kayfe ilçesinde El-Kaide liderlerini tasfiye etmek için bir operasyon gerçekleştirdi. Washington, bu operasyonda el-Beyda vilayetine ilk defa Deniz Piyadeleri indirdi.

DİKKAT ÇEKİCİ

Pazar günü düzenlediği operasyon, özellikle Başkan Donald Trump'ın daha birkaç gün önce aralarında Yemen'in de bulunduğu 7 İslam ülkesi vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararını açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre operasyonda bir ABD asker hayatını kaybetti, 3 asker yaralandı ve El-Kaide mensuplarından 14 militan öldürüldü.

EL KAİDE'DEN AÇIKLAMA

El-Kaide'den yapılan açıklamada "saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetti" denildi.

ÖLDÜRÜLEN İSİMLER

Operasyonda öldürülenler arasında ABD tarafından El-Kaide'ye destek vermekle suçlanan kabile şeyhlerinden Abdurrauf ez-Zeheb, Sultan ez-Zeheb ve Seyf en-Nems bulunurken, Şeyh Abdulilah ez-Zeheb'in ise hala kayıp olduğu bildirildi.

HEDEF ONLAR MIYDI?


Ancak adı geçen şeyhlerden hiç birinin Pentagon'un bu tür bir operasyonunu gerektirecek kadar El-Kaide'nin önemli liderlerinden olmadığı ifade ediliyor.

OPERASYONUN BAŞKA BİR AMACI VAR...

Yemen'de El-Kaide operasyonlarını yıllardan beri takip eden deneyimli gazeteci Abdurrezzak el-Cemel, AA'dan Zekeriya el Kamali'e konuştu.

Cemel'e göre Şeyh Abdurrauf ve kardeşleri Sultan ile Abdulilah'ı etkisiz hale getirmenin çok ötesinde bir hedefi olduğunu savundu.

Pentagon'un, El-Kaide'nin üst düzey liderlerinden bazılarının operasyon bölgesinde barındığına dair istihbarat almış ve bunun üzerine harekete geçmiş olabileceğini söyleyen Cemel, "Son yıllarda El-Kaide'nin üst düzey liderlerine yönelik İHA'lar aracılığıyla birçok operasyon düzenleyen ABD, El-Kaide'nin liderleri değil de onun için çalışan bazı kimselere yönelik hava indirme operasyonu yapma ihtiyacı duymaz" dedi.

Operasyonun hedefinde Arap Yarımadası El-Kaidesi lideri Kasım er-Raymi veya örgütün üst düzey liderlerinden İbrahim Asiri'nin olduğu kanaatinde olduğunu dile getiren Cemel, "ABD Başkanı Trump, başkanlığının ilk günlerinde gerçekleştirdiği operasyonla El-Kaide liderleri hakkında bilgi sahibi olan birisini sağ olarak ele geçirme başarısına imza atmak istedi" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce de ABD tarafından buna benzer operasyonların yapıldığına dikkati çeken Cemel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemen'in güneyinde yer alan Şebva vilayetinde İbrahim Asiri'yi öldürme operasyonu başarısız olmuştu. Daha sonra da El-Kaide tarafından kaçırılan ABD'li gazeteci Luke Somers'ın kurtarılması için ABD ve Yemen özel kuvvet timlerinin düzenledikleri ortak kurtarma operasyonu başarısız olmuş ve gazeteci öldürülmüştü."

BARON: REYMİ ve DİĞERİKİ KİŞİ...

ABD'li siyaset uzmanı ve yazar Adem Baron, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD'nin pazar günü sabahın erken saatlerinde gerçekleştirdiği hava indirme operasyonunda, Yemen'deki El-Kaide lideri Kasım er-Reymi ve diğer 2 kişiyi yakalamayı hedefliyordu" ifadelerini kullandı.

Haber Ara