Dolar

32,5180

Euro

34,8973

Altın

2.454,80

Bist

9.882,52

ABD'nin ailelerinden ayırdığı göçmen çocuklara istismar skandalı!

Trump yönetiminin sıfır tolerans politikasının bir parçası olarak sınırda ailelerinden ayrılarak farklı kamplara gönderilen ya da koruyucu ailelere verilen göçmen çocuklarının fiziksel, duygusal ve cinsel açıdan istismara uğradıkları iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 22:19:24

ABD'nin ailelerinden ayırdığı göçmen çocuklara istismar skandalı!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Associated Press'in ele geçirdiği ve bazıları kamuya hiç açıklanmayan belgelere göre son yıllarda sınırda ebeveynlerinden ayrılan 3 bin göçmen çocukla ilgili birçok dava bekliyor. Bu davaların bazıları cinsel istismar konusunda.

Çocuklarından ayrılan ailelerin hükümete dava açmasını sağlayan Federal Tort Claims Act (FTCA) yasası kapsamında açılan davalarla davacıların 200 milyon dolardan fazla taminat alabileceği belirtiliyor. HuffPost'un haberine göre bu davalarla ilgilenen Arnold & Porter hukuk bürosundan avukat Erik Walsh, daha önce dokuz aile adına federal hükümete 18 dava açtı ve toplam 54 milyon dolar tazminat kazandı.

Yasanın işleyişine göre hükümetin, dava açıldıktan sonra 6 ay içerisinde iddialara ilişkin adım atma hakkı var. Fakat sonrasında davacılar federal dava açmakta özgürler.

Huff Post'un haberinde konuyla ilgili iletişime geçilmek istendiği fakat Adalet ve İç Güvenlik birimlerinden yanıt alınamadığı belirtildi.

İSTİSMAR İDDİALARI

Mülteci Yeniden Yerleşim Bürosu'nun (The Office of Refugee Resettlement) belgelerine göre tazminat talep edilen altı davadaki çocuklar koruyucu ailede. Bunlardan biri cinsel istismara uğramış göçmen bir çocuğun davası. 

Fiziksel istismar iddialarının odağında yer alan merkezlerden biri 900 bebeğe ve çocuğa ev sahipliği yapan New York'taki Cayuga merkezi. Merkez, cuma günü, istismar iddialarını New York Eyalet Çocuk Hizmetleri Ofisi, New York polisi ve Mülteci Yeniden Yerleşim Bürosu'na bildirdiğini söyledi.  Haberde Guatemalalı annelerin ve Honduraslı bir babanın yaşadıklarıyla çocuklarının uğradıkları cinsel istismar iddiaları aktarıldı.

FEDERAL DAVA AÇILACAK

Mülteci Yeniden Yerleşim Bürosu, Cuma günü (16 Ağustos) federal dava açılacağını söyledi.

NELER YAŞANDI?

Trump yönetimi geçen yıl "sıfır tolerans" politikasıyla ABD'nin Meksika sınırını yasa dışı yollardan geçen aileler hakkında yasal işlem başlatmış ve çocuklarla ailelerini birbirinden ayırmıştı.

Bakanlık, ABD Başkanı Donald Trump'ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu "sıfır hoşgörü" politikası kapsamında, daha önce göçmen ailelerinden ayrılan 2 bin 737 çocuğun tespit edildiğini açıklamıştı.

Sağlık Bakanlığı, kayda geçmeyen yaklaşık 3 bin çocuğun, 2017 yılında bu konuda istatistik tutulmaya başlanmadan yoğunlaşan göçmen akını zamanında ülkeye gelenlerin çocukları olabileceğini vurguladı.

Trump'ın, yasa dışı göçmenlerin çocuklarının ailelerinden ayrı merkezlerde tutulmasına yönelik politikasına hem yurt içi hem de yurt dışından yoğun tepkiler gelmiş, ABD Başkanı, Haziran 2018'de bir kararname imzalayarak uygulamayı sona erdirmişti.

Sonrasında küçük gruplar halinde aileleriyle birleştirilen ya da dava süreçleri başlayan çocukların bir kısmının hiç kayıt altına alınmadığı da ortaya çıkmıştı.

 

Haber Ara