Dolar

32,3659

Euro

34,9597

Altın

2.324,82

Bist

9.079,97

ABD-İran arasındaki rehine krizinin 40. yıl dönümü

Tam 40 yıl önce, 4 Kasım 1979 yılında İranlı binlerce öğrenci Tahran’daki ABD Büyükelçiği’ni basarak içerideki 90 kişiyi rehin aldı. 38 kişi bir kaç gün sonra serbest bırakıldı. Geriye kalan 52 sivil, tam 444 gün rehin tutuldu. Kriz, İran'daki Şah rejiminin sonu olacaktı...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-04 09:01:46

ABD-İran arasındaki rehine krizinin 40. yıl dönümü

1979 yılının başında "kısa bir taril" için ülkesinden ayrılan İran Şahı Rıza Pehlevi, bir daha İran'a dönemedi.

Euronews'in derlediği habere göre Rıza Pehlevi, giderek artan sokak gösterileri ve baskı sonucu ülkeyi terk etti. Bu eylemlerde öğrenciler hep ön saflarda rol aldı. Şah Muhammed Rıza Pehlevi ülkeden ayrıldıktan iki hafta sonra 1 Şubat'ta Ayetullah Humeyni ve beraberindekiler ülkeye döndü. Humeyni'nin 14 yıl süren sürgünden sonra dönüşü ülkede büyük bir heyecan yarattı. Humeyni'nin gelişi 11 Şubat'ta Şah rejiminin yıkılmasıyla sonuçlandı.

REHİNE KRİZİ

Devrimin ardından ülkedeki yabancı diplomatlar için zorlu bir süreç başladı. Ülkede Amerikan karşıtlığı giderek arttı. ABD'li diplomatlar kısa süreli gözaltına maruz kaldı. 4 Kasım'da ise binlerce öğrenci ABD Büyükelçiği'ne saldırarak binayı ele geçirdi. 90 rehinenin 38'i iki hafta içinde serbest bırakıldı, bunların çoğu kadın ve çocuktu. Eylemciler 52 rehineyi ise ellerinde tuttu. Rehine krizi tam 444 gün sürdü. Uzun süren pazarlıkların ardından rehineler 20 Ocak 1981'de Almanya'da serbest bırakıldı.

1_214

DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLDİ

4 Kasım'da Amerikan Büyükelçiği'nin işgal edilmesi ve içeridekilerin rehin alınması İran-ABD ilişkilerinin de sonu oldu. Rehine krizi sonra erse de bu süreç iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle sonuçlandı.

İlişkilerin kesilmesinin ardından ABD İran yaptırımlar uyguladı. ABD ve İsrail, Tahran yönetiminin nükleer silah geliştirmek amacıyla uranyum zenginleştirme programı yürüttüğünü iddia etti. İran ise çalışmaların nükleer enerji amaçlı olduğunu savundu.

2_213

NÜKLEER ANLAŞMA

ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 ülkeleri 2015'te İran'la nükleer anlaşmaya vardı. Bu olay İran ekonomisinin uzun yıllar sonra dünyaya açılması anlamına geliyordu ancak ABD Başkanı Donald Trump Avrupa Birliği'nin ısrarlarına rağmen bu anlaşmadan tek taraflı çekildi. Trump döneminde İran ile ilişkiler yeniden tırmanmaya başladı.

0x0-iran-abd-iliskilerini-kesen-444-gunluk-rehine-krizi-1524589461351

İRAN'DAKİ ABD KARŞITLIĞININ TEMEL
İ

Öte yandan halen gergin bir şekilde süren ABD-İran ilişkilerinin nasıl bozulduğu ve İran halkında neden ABD karşıtlığı oluştuğuna ilişkin Hamaney bir açıklama yaptı. 

İran lideri Ali Hamaney, ABD ile ihtilafın 1953'te yaşanan ve seçilmiş Başbakan Muhammed Musaddık'ın devrilmesiyle sonuçlanan olayla ilgili olduğunu söyledi.

Muhammed Musaddık vakası, İran tarihinde "CIA darbesi" olarak anılıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara