Dolar

32,4516

Euro

34,7890

Altın

2.443,61

Bist

9.941,59

ABD’den, Türkiye’ye ‘İncirlik’ güvencesi!

Yunan ‘Pentapostagma’ haber sitesinde yayımlanan bir analiz haberde, ABD’nin Türkiye’ye ‘İncirlik güvencesi’ verdiği ileri sürüldü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 09:34:40

ABD’den, Türkiye’ye ‘İncirlik’ güvencesi!

Yunan ‘Pentapostagma' haber sitesinde yayımlanan bir analiz haberde, ABD'nin Türkiye'ye ‘İncirlik güvencesi' verdiği ileri sürüldü.

Pentapostagma'da, “ABD Türkiye'ye güvence veriyor: İncirlikten ayrılmayacağız” başlığıyla yayımlanan analiz haber şöyle:

Amerikalılar, Türkiye'ye İncirlik üssü konusunda güvence veriyorlar. Bir yandan ‘derin devlet' Ankara'ya yaptırım için bastırırken, diğer yandan Trump, arkadaşı Erdoğan'a yönelik ‘darbeler' duymak istemiyor.

Elbette, Kongre ve Senato olan bitenlerde söz sahibidir ve Helenizmi sıklıkla desteklediler.

Ancak Pentagon sözcüsü Thomas Campbell'ın söylediği gibi ABD farklı bir görüşe sahip görünüyor. Campbell, "İncirlik üssünden çekilme niyetinde değiliz. ABD, Türk hükümetinin daveti üzerine İncirlik Hava Üssü'nü on yıllardır kullanıyor ve orada devam eden varlığımız ABD ile Türkiye arasındaki güçlü bağları gösteriyor" diyor.

Senatör ve Senato Avrupa Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ron Johnson'a göre ise, ABD, Erdoğan'ın İncirlik'i kapatması durumunda üssünü bir Yunan adasına taşımayı düşünüyor.

"Kısa süreli bir askeri çatışma bile NATO için son derece zararlı olabilir” diyen Senatör Ron Johnson, "Rusya açısından baktığımızda, hiçbir şey güneydoğudaki iki önemli NATO üyesinin çatışmasından daha iyi olamaz" dedi.

Ron Johnson, Türkiye ve Yunanistan'ın 1952'de NATO'ya katıldığını, ancak ABD'nin iki ülkeyle ilişkilerinin ters yönde ilerlediğini söyledi.

İncirlik'ten çok olası bir geri çekilmeye atıfta bulunan Johnson, "Yunanistan'ı zaten bir alternatif olarak görüyoruz." Dedi.

ABD Donanmasının, Girit'teki Suda Körfezi'nde bir üs tuttuğunu ve bu üssün öneminin Washington ile Ankara arasındaki gerilimle birlikte keskin bir şekilde arttığını belirten Senatör Ron Johnson, Erdoğan ve Türkiye'nin izlediği yol çok talihsiz olduğunu belirterek, "Bu utanç verici ve çok endişe verici. Yunanistan ile askeri işbirliğimizi kesinlikle artırmamızın ve geliştirmemizin nedenlerinden biri de bu… Suda Körfezi'ndeki varlığımızı güçlendiriyoruz; çünkü Türkiye'deki varlığımız kesinlikle tehdit altında. Ne olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz!” dedi.

Kaynak: Pentapostagma

Haber Ara