Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD'den Kuzey Kore'ye: Provokasyonlardan kaçın

Yongbyon nükleer tesislerini yeniden faaliyete sokan Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD yönetiminin sert tepkisiyle karşılaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 13:02:12

ABD'den Kuzey Kore'ye: Provokasyonlardan kaçın

AA'nın haberine göre, Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, Kuzey Kore'nin bölgesel gerilimi artıracak provokasyonlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

"Kuzey Kore'nin nükleer güce sahip olmasını kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle Kuzey Kore'yi bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden eylem ve söylemlerden uzak durmaya çağırıyoruz" diyen Earnest, Pyongyang'ın bunun yerine uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye odaklanması gerektiğini belirtti.

ABD'nin Asya-Pasifik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Russel ise Pyongyang'a Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasıyla ilgili müzakerelere dönmesi çağrısı yaptı. Russel, Kuzey Kore'nin uluslararası hukuku ihlal ederek Kuzeydoğu Asya'daki dinamizmden yararlanamayacağını ifade etti.

Güney Kore de Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması ya da balistik füze fırlatması durumunda uluslararası kamuoyunun vereceği sert tepkiye katılacağını açıkladı.

Birleştirme Bakanlığından bir yetkili, Pyongyang'ın füze fırlatmasının veya nükleer deneme yapmasının, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali, provokasyon ve askeri tehdit olduğunu dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de konuyla ilgili "BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulması gerektiğini" vurguladı.

Haber Ara