Dolar

32,5362

Euro

34,9531

Altın

2.456,46

Bist

9.884,61

ABD'deki kilise saldırısı

ABD'deki kilise saldırısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-26 05:51:32

ABD'deki kilise saldırısı
ABD'nin Güney Carolina eyaletinde tarihi kiliseye yapılan saldırı sırasında hayatını kaybeden 9 kişiden biri olan papaz Clementa Pinckney için anma töreni gerçekleştirildi.

Charleston şehrindeki Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne yapılan saldırı sırasında hayatını kaybedenlerden biri olan 41 yaşındaki Pinckney'in cenazesini ziyaret etmek için ülkenin bir çok farklı eyaletinden gelen insanlar, kilisenin önünde uzun kuyruk oluşturdu.

Yerli ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği anma töreninde, sadece siyahiler değil, farklı ırklardan ve dinlerden insanlar da kilisenin önüne gelerek saygı gösterisinde bulundu.

Kilisenin önünün adeta bir çiçek bahçesine dönüştüğü günde, güvenlik güçleri de geniş güvenlik koridoru oluşturarak, kilisenin içine sadece olayda hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının ve kilisenin düzenli ziyaretçilerinin girmesine izin verdi.

Allen kilisesinin çocukları adındaki farklı bir kiliseden gelen yaklaşık 50 kişilik siyahi bir grup, "Bizler askerleriz, bugün ağlasak da savaşmaya devam edeceğiz ve elimizde kanlı pankartları ölene kadar sergilemeye devam edeceğiz" diyerek kilisenin etrafında gövde gösterisinde bulundu.

Pinckney'in çocukluk arkadaşı Elissa Jefferson, olaydan duyduğu üzüntüyü gözyaşları içerisinde AA muhabirine anlatırken, "Çocukluğumuzdan beri ırkçılık adına bu ülkede çok şey olumlu anlamda değişti, fakat hala çok sayıda insan nefret suçu kurbanı olmakta, bu bağlamda yetkililerin çok radikal kararlar alması gerekmektedir" dedi.

Cinayetin işlendiği kilisenin düzenli ziyaretçilerinden biri olduğunu belirten 58 yaşındaki Henry Oligah ise çok farklı gruplardan insanların kilise önünde toplanmasının önemli olduğunu belirterek, "Nefrete karşı sevgi galip gelecektir ve bu sadece siyahların savaşı değildir, burada farklı insanların toplanarak bir dayanışma örneği göstermesi de bunun bir göstergesidir" diye konuştu.

Pinckney'in cenazesi, yarın ABD Başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'in de katılacağı törenle toprağa verilecek.

Başkan Obama, katılacağı törende Pinckney için özel bir konuşma yapacak.

Gün içerisinde, Pickney'in naaşı henüz kiliseye getirilmeden önce de aynı saldırıda hayatını kaybeden Sharonda Singleton ve Ethel Lance için anma töreni düzenlenmişti.

Geçen hafta 21 yaşındaki Dylann Roof adındaki beyaz bir genç tarafından işlenen cinayet, özellikle Ferguson olaylarıyla ülkede ve uluslararası basında çok yoğun bir şekilde tartışılmakta olan ABD'deki ırkçılık sorununu tekrar gündeme geldi.

Haber Ara