Dolar

32,4812

Euro

34,7667

Altın

2.442,86

Bist

9.939,31

2016 Yili Butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

2016 Yili Butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-26 19:04:41

2016 Yili Butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ile Kamu Denetçiliği Kurumunun 2016 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığının bütçesiyle ilgili içinden konuşmak gelmediğini belirterek, "Çünkü halkın parasıyla, bu bütçeden alınan parayla, maalesef her iki seçimde de Sayın Cumhurbaşkanı benim partimin aleyhinde propaganda yaptı. Devletin parasıyla seçim kampanyalarına katıldı. Onun için içimden gelmiyor" dedi.

Şimdi de bu bütçeyle alınacak parayla "büyük ihtimalle başkanlık sisteminin propagandasının yapılacağını" öne süren Kuşoğlu, "Yine içime sindiremeyeceğim bunu. Üzülüyorum" ifadesini kullandı.

Kuşoğlu, Cumhurbaşkanının bir danışmanının en köklü, kurumsallaşmış bir bankayla ilgili olarak "Devlet el koymalıdır" diyebildiğini ve ne savcılıkların ne SPK'nın ne de BDDK'nın gereğini yapamadığını savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Belki de dünyanın en silik Kamu Başdenetçisiyle karşı karşıyayız. Bir hükmü yok. Türkiye'de şu anda çok ciddi demokrasi, insan hakları meseleleri var. Sokağa çıkma yasakları devam ediyor, insanlar ölüyor ve ortada Kamu Başdenetçisi yok" diye konuştu.

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu'nun "Hrant Dink cinayetinin bir parçası" olduğunu savunan Paylan, "Bilirkişi aksi yönde defalarca rapor bildirmesine rağmen Türklüğe hakaretten mahkum etmiştir. Ogün Samast da bana göre Hrant Dink cinayetinin bir mağdurudur. Çünkü bu ülkenin şu anda Kamu Başdenetçisi olan kişi, onu 'Türklüğe hakaret etti, hain' diye ortaya atmıştır. Eli kanlıdır çünkü cinayette parçası vardır. İstifa etmelidir. Biz böyle bir kamu başdenetçisini kabul etmiyoruz" ifadesini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili sunumun "faaliyetler özeti gibi değil, bir takdir yazısı gibi olduğunu" belirterek, "Açıkçası biz yapılacak ve yapılmış faaliyetlerle ilgili bütçe bilgileri beklerdik" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Meclisin denetiminin yine bizzat Meclis tarafından yapılmasını istedi.

Eski Meclis başkanlarıyla ilgili düzenlemeyi de eleştiren Temizel, "Meclis Başkanlığı yapmış herkese saygımız sonsuz ama neden eski meclis başkalarına tabii senato üyesi gibi 6 kadrosuyla, odasıyla burada durma hakkı veriyorsunuz? Niye veriyorsunuz? Ön tekerler nereye giderse arka tekerler de oraya gidermiş" diye konuştu.

-"Ülkesi için istiyor"

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, muhalefet milletvekillerinin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık sistemini şahsi ikbali için istiyor" sözlerine, "Bir insanın kendisiyle alakalı hedefleri olması kadar normal bir şey yok. 'Şahsi ikbal için istiyor' denilebilecek en son kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kendisi için değil, ülkesi için bir şey istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un "Ülkenin bir bölgesinde yangın var" dediğini hatırlatan Dağ, "Çatışma ortamını hiç birimizin istemesi mümkün değil. Sayın Erdoğmuş bu hendekleri kazan 16-17 yaşındaki çocuklar sizin Diyarbakır'da müftülük yaptığınız dönemde 13-14 yaşındaydı. Demek ki siz müftülük yaparken bu çocukları manevi açıdan eğitememişsiniz, camiye getirememişsiniz. Ellerine silah almalarına fırsat vermişsiniz" ifadesini kullandı.

Dağ ile Erdoğmuş arasında bu konuyla ilgili kısa süreli tartışma yaşandı.

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, HDP'li Paylan'ın Kamu Başdenetçisine yönelik sözlerini eleştirdi.

Beyazıt, "Biz kesinlikle kimseyi ötekileştirmiyoruz, bize oy veren de oy vermeyen de hatta bize ters bakan da yanımızdan geçmeyenler de bizim kardeşlerimizdir, bizim vatandaşlarımızdır, bizim açımızdan saygıdeğerdir. Biz Suriye'den gelenleri bile ötekileştirmiyoruz. 'Onlara kapıları kapatın' dendiği zaman biz onları kucaklamaya devam ettik, etmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu da Kamu Denetçiliği Kurumuna 3 yıllık süre içerisinde 19 bin 332 şikayet başvurusunda bulunulduğunu bildirdi.

-Kravat protestosu

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, kendisine komisyona evrak getiren görevlilere bile kravat takma zorunluluğu getirildiğini belirterek, bu durumu protesto etmek için bundan sonra kravatsız çalışmalara katılacağını kaydetti ve kravatını çıkarttı.

Komisyon Başkanvekili İbrahim Mustafa Turhan, özel bir karar alınmaması durumunda komisyon çalışmalarının Genel Kurulun çalışma esas ve usullerine tabi olduğunu belirtti ve birleşime ara verdi.

Verilen arada da HDP'li Garo Paylan ile AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir arasında tartışma çıktı. Paylan'ın, AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk ile konuştuğu sırada yanına gelen Aydemir, Paylan ile sözlü tartışma yaşadı ve Paylan'ın bu sırada kendisine vurduğunu söyledi. Kameraların da bunu çektiğini söyleyen Aydemir'e, Paylan, "Burada milletvekiliyle konuşuyorum, niye araya giriyorsun? Ben hayatımda kimseye fiske vurmuş değilim. Çarpmış olabilirim, vurmadım" karşılığını verdi.

AK Parti'li Aydemir'in "Ahlaksızlık yapıyorsun" sözleri üzerine Paylan, "Bunu bana sen öğretemezsin" dedi.

Haber Ara