Dolar

32,4398

Euro

34,7333

Altın

2.440,94

Bist

9.926,44

2.Rus Enerji Forumu

2.Rus Enerji Forumu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-09 19:59:17

2.Rus Enerji Forumu
" Fitch Ratings'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Doğal Kaynaklar ve Ürünler Yöneticisi Alex Griffiths, petrol fiyatlarındaki düşüşün, yaptırımların ve sermaye çıkışının Rusya için negatif unsur olduğunu söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan Eurasian Dynamics tarafından Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda düzenlenen 2. Rus Enerji Forumu'nda konuşan Griffiths, Rus enerji şirketlerinin finansman erişimi önündeki fırsatları ve riskleri değerlendirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Rusya'yı "BBB-" ve negatif görünüm ile yatırım yapılabilir olarak değerlendirmeye devam ettiğini belirterek, "Hala ülke notu yatırım yapılabilir seviyede. Rusya'nın hala görece düşük kamu borcu ve yüksek oranda dış rezervi var. Ama öte yandan petrol fiyatları, yaptırımlar ve sermaye çıkışı negatif olarak görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Negatif eylemi tetikleyebilecek unsurlar"

Önümüzdeki dönemde Rusya'nın yatırım yapılabilir notunu kaybetmesine neden olabilecek olası unsurlara da değinen Griffiths, "Petrol fiyatlarının düşüşünü uzun süre devam ettirmesi veya resesyonun 2016'da devam etmesi, uluslararası rezervlerin öngörülenden hızlı tüketilmesi, yaptırımların yoğunlaşması, kur oynaklığının artarak finans kuruluşlarının desteklenmesi konusunda gerilimlerin oluşması gibi unsurlar negatif eylemi tetikleyebilir" dedi.

Öte yandan Rus şirketlerin dış borçlanmada oldukça dikkatli davrandığını kaydeden Griffiths, "Gazprom'un likidite seviyesi ve bilançosu son derece sağlam. Rus şirketlerinin reytinglerinde doğrudan petrol fiyatlarının zayıflığından kaynaklanan bir düşüş öngörmüyoruz. Büyük Rus şirketleri Rus bankaları üzerinden borçlarını çevirebilmeye devam edecek. Bu Rus bankaları da finansman sağlayabilmek için devletin desteğine ihtiyaç duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Rusya'da yapısal yavaşlamanın sebepleri

Londra merkezli uluslararası hukuk firması Clifford Chance'in Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Petrol ve Doğalgaz Uygulamaları Başkanı Louis Skyner ise, "Rusya'dan sermaye çıkışı, petrol fiyatlarındaki düşüş, yaptırımlar, Ruble'deki değer kaybı yapısal yavaşlamaya neden oldu. Petrol fiyatlarındaki azalış, petrol ihracatı ve rafine ürünlerin ihracatında yüzde 6 oranında bir düşüşe neden oldu" şeklinde konuştu.

Öte yandan Rusya'ya karşı batılı devletler tarafından uygulanan yaptırımların özellikle enerji şirketlerinin yeni yatırımları açısından son derece kritik rol oynadığını vurgulayan Skyner, "Yaptırımlar üretim kapasitesini artıracak yatırımlarına erişimi zorlaştırıyor" dedi

Haber Ara